Multe persoane ajung la deshidratare cronică, ceea ce înseamnă că au băut mai puțin decât e necesar pentru o perioadă lungă de timp. Semnele includ lipsa transpirației sau urât mirositoare și  piele uscată. Când se întâmplă acest lucru, rehidratarea trebuie să aibă loc lent.

Cafea şi ceai

Cafeina, care se conţine în aceste băuturi, este unul din cei mai buni diuretici naturali, adică activează secreția urinară. Iată de ce nu trebuie să faci abuz de ele – până la 3 ceşti pe zi este suficient. Tot ce depăşeşte această limită are impact negativ asupra metabolismului de apă în organism.

Alcool

Adesea, setea chinuitoare după consumul de alcool este asociată cu deshidratarea. Într-adevăr, alcoolul elimină apa. Însă mahmureala nu se explică prin deshidratare, ea este o consecinţă a volumului redus al sângelui, care circulă. Lichidul nu se elimină din organism, ci pur şi simplu se acumulează în apa interstiţială dintre ţesuturi, provocând tumefiere. Organismul cere lichid pentru a completa volumul de sânge, care constă din apă în proporţie de 93% şi a intensifica activitatea renală pentru a elimina lichidul interstiţial.  Îngroşarea sângelui duce la creşterea tensiunii arteriale, deosebit de dureroasă pentru hipertensivi.

doc.ro

Orez

Orezul este un produs folositor pentru eliminarea excesului de apă din organism, dietele care include acest produs fiind foarte popular Însă greutatea se reduce din cauza pierderii semnificative a apei, care se va întoarce imediat ce vei încheia regimul. Dacă te alimentezi timp îndelungat conform unor asemenea diete rişti să-ţi tulburi metabolismul de apă şi sare!

Proteine de origine animală

Pentru scindarea, asimilarea şi eliminarea ulterioară din organism a proteinelor de origine animală este necesară o cantitate mult mai mare de apă, decât conţin acestea. Iată de ce, în cazul retenţiei de apă, nutriţioniştii recomandă de a consuma produse bogate în proteine de 3-4 ori pe zi. Însă dacă nu suferi de tumefiere, consumul activ de proteine poate duce la deshidratare!

 Zahăr

Pe lângă alte efecte, zahărul modifică echilibrul de sare şi apă, stimulează atât excreţia, cât şi retenţia de lichide în acelaşi timp! În plus, zahărul contribuie la îngroşarea şi oxidarea sângelui.

csid.ro

Făinoase

Cerealele uscate, făina nu conţin umiditate, iar pentru înmuierea şi digerarea lor necesită o cantitate mare de lichid.

Murăturile, marinatele şi produsele conservate

Legumele presărate cu sare vor lăsa suc, la fel ca şi fructele presărate cu zahăr. Forţa, care scoate apa din celule, se numeşte presiune osmotică. Ea apare peste tot, unde soluţia concentrată intră în contact cu una mai diluată. Sarea şi zahărul din alimente nu trebuie digerate şi pătrund rapid în sânge. Acolo, după principiul presiunii osmotice, scot apa din celulă. Pentru a stopa acest proces, este necesar de a adăuga mai multă apă în plasma sanguină. Despre aceasta semnalizează receptorii, care declanşează senzaţia de sete. La fel provoacă setea hormonii, calcitocina şi amilina, secretate de intestin. Ele semnalizează despre creşterea concentraţiei de sare sau zahăr.

Produse uscate, fursecuri şi semifabricate

Multe produse gata, cum ar fi chipsurile şi biscuiţii, practic nu conţin umezeală, în schimb au sare din belşug. Ca un burete uscat ele absorb apa în măsură ce se deplasează prin tractul digestiv.

Culoarea urinei are legătură directă cu apa din organism. Nuanţa gălbuie denotă cantitatea substanţelor solide, cum ar fi sodiul, clorurile, azotul şi calciul, eliminate. Intensitatea culorii depinde de proporţia, în care rinichii amestecă apa cu particulele solide.

eva.ro

Sursa: omactiv.md