Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. S-au efectuat multiple studii pe efectul cofeinei asupra corpului uman și mulți profesioniști din domeniul sănătății cred că este, de asemenea, una dintre cele mai sănătoase băuturi. Pentru unii oameni, de exemplu, este cea mai mare sursă de antioxidanți din dietă, depășind atât fructele, cât și legumele combinate.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți transforma cafeaua din sănătoasă în super sănătoasă.

1. Fără cofeină după ora 14:00.

Cafeaua naturală este una dintre cele mai bogate surse naturale de cofeină din dieta omului modern (deși multe ceaiuri conțin și ele o oarecare doză). Cofeina este un stimulent, care este unul dintre principalele motive pentru care cafeaua este atât de populară. Îți oferă un boost de energie și te ajută să rămâni treaz atunci când te simți obosit.

Dar dacă bei cafea târziu în timpul zilei, aceasta poate interfera cu somnul. Somnul slab este asociat cu tot felul de probleme de sănătate. Din acest motiv, este important să nu bei cafea târziu în timpul zilei. Dacă trebuie, alege o băutură decofeinată sau optează pentru o ceașcă de ceai, care conține mult mai puțină cofeină decât cafeaua. Eventual, un ceai din plante bine alese ar putea chiar să nu conțină deloc din substanța stimulantă.

Abținerea de la cafea după orele 14-15 este un gând bun la general, deși nu toată lumea este la fel de sensibilă la cofeină, iar unii oameni pot dormi bine chiar dacă au băut cafea târziu în timpul zilei. Cu toate acestea, dacă simți că ți-ai putea îmbunătăți somnul, evitarea cafelei târziu în timpul zilei ar putea fi o strategie eficientă.

2. Nu-ți satura cafeaua cu zahăr

Deși cafeaua este sănătoasă în sine, o poți transforma cu ușurință în ceva dăunător. Cel mai bun mod de a face asta este să pui o grămadă de zahăr în ea. Acesta, în principal datorită cantității sale mari de fructoză, este legat de tot felul de boli grave, cum ar fi obezitatea și diabetul.

Dacă nu îți poți imagina viața fără un îndulcitor în cafea, folosește unul natural, precum stevia.

3. Alege o marcă de calitate, de preferință organică

Calitatea cafelei poate varia foarte mult în funcție de metoda de procesare și de modul în care au fost cultivate boabele de cafea.

Boabele de cafea tind să fie pulverizate cu pesticide sintetice și alte substanțe chimice care nu au fost niciodată destinate consumului uman. Cu toate acestea, efectele asupra sănătății ale pesticidelor din alimente sunt controversate. În prezent, există dovezi limitate că acestea provoacă daune atunci când sunt găsite la niveluri scăzute în produse.

Cu toate acestea, dacă ești îngrijorată de conținutul de pesticide al cafelei tale, ia în considerare cumpărarea de boabe de cafea organice. Acestea ar trebui să conțină cantități mult mai mici de pesticide sintetice.

4. Evită să bei prea multă cafea

În timp ce un aport moderat de cafea este sănătos, consumul exagerat poate reduce beneficiile sale generale. În general, experții recomandă să nu se depășească 2,5 mg pe kg de greutate corporală pe zi. Având în vedere că o ceașcă medie de cafea poate conține aproximativ 95 mg de cofeină, aceasta corespunde la aproximativ două căni de cafea pe zi pentru cineva care cântărește 80 kg.

Deși cantități mult mai mari de cofeină (400–600 mg) pe zi (aproximativ 4–6 căni) nu sunt asociate cu niciun efect secundar advers la majoritatea oamenilor, a bea cafea înseamnă a echilibra riscurile și beneficiile acesteia. Ascultă-ți corpul și nu consuma mai mult decât poți tolera confortabil.

Foto: topreviewuri.com/

5. Adaugă puțină scorțișoară în cafea

Scorțișoara este un condiment gustos care se amestecă deosebit de bine cu aroma cafelei. Studiile arată că scorțișoara poate scădea glicemia, colesterolul și trigliceridele la diabetici. Dacă ai nevoie de un pic de aromă, încercă să adăugi un strop de scorțișoară. Rezultatul este surprinzător de bun. Poți încerca și alte metode de a-ți completa cafeaua cu aromă și beneficii pentru sănătate.

6. Evită adaosurile artificiale 

Laptele praf și adaosurile comerciale pentru cafea tind să fie foarte procesate și pot conține ingrediente discutabile. Alimentele naturale, integrale, sunt în general o alegere mai bună.

Studiile arată că produsele lactate de calitate conțin câțiva nutrienți importanți. De exemplu, lactatele sunt o sursă excelentă de calciu și pot reduce riscul de osteoporoză și fracturi osoase. În plus, laptele de vaci hrănite cu iarbă și crescute la libertate conține vitamina K, care este, de asemenea, legată de îmbunătățirea sănătății oaselor.

7. Adaugă niște cacao la cafeaua ta

Pudra de cacao este plină de antioxidanți și este asociată cu tot felul de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă. Încearcă să adăugi o strop de pudră de cacao în cafea pentru un plus de aromă.

8. Prepară-ți cafeaua folosind un filtru de hârtie

Cafeaua preparată conține cafestol, o diterpenă care poate crește nivelul de colesterol din sânge. Prepararea cafelei cu un filtru de hârtie reduce în mod eficient cantitățile de cafestol, dar lasă cofeina și antioxidanții benefici să treacă.

Cafeaua este o băutură populară cunoscută pentru efectele sale stimulante. Un aport moderat de cafea este legat de diverse beneficii pentru sănătate. Urmând sfaturile de mai sus, îți poți face ceașca de cafea și mai sănătoasă.

Distribuie articolul: