Cafeaua e poțiunea magică care ne dă puteri și inspirație. Pentru majoritatea, ziua nu poate începe fără o ceașcă de cafea fierbinte. Savurarea cafelei e ritualul oamenilor moderni.

Care, însă, sunt beneficiile consumului de cafea?

Te încarcă cu energie

Dimineața, când suntem somnoroși, cafeaua ne face să ne trezim și ne oferă energia necesară pentru a ne îndeplini atribuțiile.

Ajută creierul

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au ajuns la concluzia că anume consumul de cafea poate ajuta să eviți bolile precum Alzheimer și Parkinson.

Un studiu efectuat de cercetătorii chinezi a demonstrat că oamenii care sunt consumatori de cafea au un risc mai mic de a avea boala Alzheimer.

Te ajută să slăbești

Cafeaua te ajută să topești grăsimea dacă faci exerciții fizice. Potrivit unui studiu, oamenii care beau 2 cești de cafea pe zi au cu 17% mai multe șanse de a îndeplini nivelurile recomandate de activitate fizică.

Te ajută să combați depresia

Conform unui studiu, oamenii care consumă o ceașcă de cafea pe zi au un risc de 8% mai mic de depresie. Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că există o corelație dintre consumul de cafea și sinucideri. Cei care beau cafea au un risc mai mic de a recurge la sinucidere.

 Ajută ficatul

Consumul de cafea previne ciroza și reduce riscul de a muri de o boală de ficat. Cafeaua ajută  ficatul gras să-și topească grăsimea ce-l înconjoară.

Ajută inima

Consumul de cafea reduce riscul bolilor cardiovasculare. De asemenea, șansele de a face infarct sunt mai mici. Însă, cafeaua reprezintă un risc pentru oamenii cu tensiunea arterială ridicată.

Te ajută să trăiești mai mult

Unele cercetări sugerează că consumul de cafea ar putea ajuta la prelungirea vieții. De exemplu, consumul de două până la patru căni de cafea pe zi a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces, indiferent de factori precum vârsta, starea de greutate și consumul de alcool. Un studiu efectuat de către savanții polonezi a arătat că anume cafeaua a putut prelungi în mod semnificativ durata de viață a drojdiei prin protejarea împotriva radicalilor liberi și a daunelor ADN.  Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă acest lucru s-ar putea aplica și oamenilor.

Cafeaua este o băutură populară pe care cercetătorii au studiat-o pe larg pentru numeroasele sale beneficii, inclusiv capacitatea de a crește nivelul de energie, de a îmbunătăți performanța atletică și de a proteja împotriva bolilor cronice.Totuși, consumul exagerat de cafea poate dăuna. Pentru o anumită categorie de oameni, cafeaua este strict interzisă.  În concluzie, consumul moderat de cafea, aproximativ trei până la patru căni pe zi, este asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate și este, în general, considerat sigur pentru majoritatea adulților.