Astăzi echipa Ea.md vine cu o listă de filme psihologice care te fac să gândești și să reflectezi la diferite genuri, dar care sunt legate de bolile minții, problemele relaționale și tot ceea ce ține de creier și mintea oamenilor. După cum știm, sănătatea emoțională este foarte importantă, de aceea fiecare film psihologic îți transmite un altfel de mesaj, pe care trebuie să-l înțelegi. 

Genul de filme psihologice este fascinant, de aceea mai jos găsești lista cu top 10 filme de psihologie pe care trebuie să le vizionezi:

„Fight Club” 

Viața e un iad. Fără bani, cu o slujbă monotonă și stresantă, cu fiecare nouă zi la fel ca cea de ieri, un tânăr trăiește fără speranță de mai bine și fără idealuri. Dar în viața lui apare cineva care îl învață să se miște și să trăiască liber. Pătrunde în labirintul unui joc dur, anarhic, al unor lupte mortale, nemotivate. Devine membru al unui club unde învață să se bată, înlocuind, pentru a-și dovedi puterea, amorteala spiritului cu agresivitatea. Dar înțelege curând că nu acesta e răspunsul la întrebările sale. Un insomniac devenit o veritabilă bombă cu ceas (Edward Norton) și un comis-voiajor alunecos (Brad Pitt) canalizează agresivitatea masculină primară într-o formă nouă și șocantă de terapie.

„Forrest Gump”

Celebrul film Tom Hanks care povestește fapte realizate de un băiat cu întârziere mintală, dar care, datorită credințelor sale și interpretării lumii, realizează lucruri pe care alții le-ar fi imposibil.

„The Silence of the Lambs”

O tânără agentă practicantă FBI, Clarice Starling este însărcinată cu investigarea unui caz criminalistic deosebit de dificil, „Buffalo Bill“ un ucigaș viclean care produce o serie de crime, ultima ostatică a lui fiind fiica unui senator american. Victimele criminalului căutat sunt femei, de pe care el, din motive necunoscute, desprinde bucăți de piele. Deoarece în investigațiile ei, agenta nu face niciun progres, va recurge la o tactică neobișnuită. La rezolvarea cazului va căuta să folosească cunoștințele lui Hannibal Lecter, un criminal periculos care își devora victimele. Criminalul psihopat Hanibal, care este de profesie psihiatru, poate să se transpună în situația ucigașului urmărit și să prevadă acțiunile lui în viitor. Soarta face ca el să fie singurul care are indicii relevante referitoare la psihopatul aflat în libertate, supranumit Buffalo Bill pentru că obișnuiește să-și jupoaie victimele. O istorie interesantă, care îți atrage atenția și te lasă fără respirație timp de o oră.

„The Machinist”

The Machinist Trevnor Reznick (Christian Bale) – lucrător la o fabrică, suferă de un caz extrem de insomnie și susține că nu a mai dormit deloc de un an. Tulburarea are efecte dramatice asupra sănătății sale fizice, dar mai ales mentale. Colegii se îndepărtează de el și ajung să îl învinovățească pentru un incident grav la fabrică, în care un coleg își pierde brațul. În tot acest timp, starea psihică a lui Trevnor se deteriorează vizibil.

„Split”

 Trei tinere sunt sechestrate de un bărbat care suferă de tulburare de personalitate multiplă, diagnosticat cu 23 de personalități distincte. Când a 24-a personalitate, cea mai periculoasă dintre toate, care riscă să le domine pe celelalte, amenință să iasă la suprafață, adolescentele trebuie să găsească o modalitate să se salveze.

„Shutter Island”

Filmul se bazează pe romanul omonim, scris de Dennis Lehanne. Executor al agenției federale de aplicare a legii – US Marshals, Teddy Daniels ajunge împreună cu partenerul său Chuck pe mica insulă Shutter, unde se află un ospiciu pentru tratarea condamnaților cu tulburări mentale. Cei doi investighează evadarea unei criminale, dar nimic în acest ospiciu nu este ceea ce pare. Și nici Teddy Daniels nu este. Se află acolo pentru a găsi o pacientă dispărută? Sau a fost trimis pentru a investiga zvonurile care denunță practici extreme de tratare a bolnavilor? Pe măsura ce Teddy și Chuck se apropie de adevăr, acesta este din ce în ce mai greu de surprins, iar cei doi încep să se teamă că nu vor mai părăsi niciodată Shutter Island. Pentru că cineva încearcă să-i facă să-și piardă mințile!

„The Truman Show”

În fiecare secundă, în fiecare zi, de când s-a născut până la 30 de ani, Truman Burbank (Jim Carrey) este un star în cel mai popular reality-show din istorie. Casa lui este un imens platou de filmare, familia și prietenii acestuia, toți cei cu care intră în contact sunt actori. Toată viața lui se petrece în fața unor camere ascunse de televiziune, de existența cărora numai el, actorul principal nu are habar! Viața aparent liniștită a lui Truman devine un coșmar, iar el este tot mai hotărât să scape, oricât de mare ar fi prețul.

„Fractured”

 În timp ce conduce spre casă împreună cu soția și fiica lor, după o vacanță tensionată la socri, Ray Monroe (Sam Worthington) oprește într-o zonă de odihnă, unde fiica lui cade într-o groapă și își fracturează brațul. Ajuns la cel mai apropiat spital, Ray își lasă fetița în grija medicilor, dar adoarme și când se trezește, descoperă că fiica și soția lui au dispărut. Spitalul nu are nicio informație despre acestea, iar Ray suspectează că personalul ascunde ceva.

„The Platform”

Pelicula în limba spaniolă, lansată de Netflix în 2020 și considerată unul din cele mai bune filme psihologice ale anului, setează acțiunea într-o închisoare verticală, unde cei aflați la etajele superioare au parte de o hrană consistentă, iar cei aflați la etajele inferioare trebuie să se mulțumească cu resturi. Unul dintre deținuți decide că este timpul să lupte pentru ca toți să primească atât cât trebuie.

„Donnie Darko”

 Donnie Darko este un tânăr care nu are o relație bună nici cu părinții săi, nici cu profesorii și colegii de la școală. Somnambul fiind, iese într-o noapte din casă, unde întâlnește un iepure gigant și misterios, pe nume Frank, care îi spune că lumea se va sfârși în 28 de zile, 6 ore, 42 de minute și 12 secunde. A doua zi dimineață, găsește în camera sa reactorul unui avion. Încercând să afle sursa incidentului și de ce a supraviețuit, Donnie are parte de vizita frecventă a lui Frank, care îl îndeamnă la acte de vandalism.

Tu ce film ai mai adăuga în această listă?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: