TikTok, în prezent, este una dintre cele mai populare aplicații. Aici poți afla informații noi, poți cunoaște diferite tipuri de oameni, pasiunile și problemele lor. Unii dintre creatorii de conținut au devenit vedete și au o carieră de succes. În prezent, platforma are mai mult de un miliard de utilizatori.

Uneori, internetul e locul unde îi găsim  pe cei care au aceleași probleme, ne putem expune furia, bucuria. Dar trebuie să ținem cont că utilizarea aplicației ne poate provoca daune fizice și psihice.

Dezavantajele aplicației:

  • Informații false. Cred că fiecare dintre noi a văzut pe TikTok un expert care dă sfaturi. Nu trebuie să ținem cont de o persoană pe care nu o cunoaștem. Recomandăm să aflați cine este expertul și dacă ați putea avea încredere în recomandările lui.
  • Idealizarea bolilor psihice. Nu e nimic sexy și trendy când vorbim despre bolile psihice. Acestea afectează viața a milioane de oameni. Mulți își pun diagnosticul, fără a consulta un specialist, după ce au văzut un video, imitându-l pe influencerul preferat. Sănătatea mintală nu trebuie să devină un subiect de care cineva să profite. Aș vrea să se discute despre depresie, anxietate, bipolaritate etc, însă, informația trebuie prezentată corect.
  • Depresia – utilizarea rețelelor de socializare poate provoca depresie adolescenților. Într-un clip, vezi o fată slabă, frumoasă și începi să-ți urăști corpul. În altul, cineva are o casă, mașină și o viață de vis, astfel devii dezamăgit de viața pe care o ai. Niciodată nu te compara cu influencerii, căci ei mint pentru a se promova și a atrage vizualizări.
  • Consumerismul – am văzut pe TikTok, am cumpărat. Ne place să avem chestii drăguțe, să nu uităm că trebuie să fie și utile. Renunță să cumperi lucrurile pe care le vezi pe social media. Cei care le promovează sunt plătiți și nu spun adevărul despre produs.
  • Trendurile – de cele mai multe ori, trendurile sunt nevinovate, amuzante. În unele cazuri, se transformă într-o tragedie. Unul dintre cele mai periculoase fiind blackout challenge, din cauza căruia și-au pierdut viața mai mulți copii. Dacă aveți copii, explicați-le riscurile folosirii aplicației.

Avantajele:

  • Susținerea – pe TikTok poți fi tu însuți, fără să te prefaci. Majoritatea te vor accepta.
  • Validarea – cel mai mult ador să văd oameni diferiți, să le cunosc viața și să îi susțin. Oricine care suferă de o boală poate găsi admiratori pe TikTok. Societatea îi critică pe cei diferiți, societatea TikTok-ului îi acceptă și îi ascultă.
  • Prieteni virtuali – uneori ne simțim singuri printre oameni. Internetul oferă consolare și putem găsi oameni care au trecut prin aceleași probleme. Aplicația ne poate ajuta să ne autocunoaștem, să descoperim atât de multe experiențe diferite și să ne împrietenim cu oameni care ne pot ajuta și susține.
  • Dezvoltarea personală – aici îți poți etala talentul, hobbyul și să inspiri mii de oameni. Îți poți promova afacerea și pe tine însuți.

 

Distribuie articolul: