Este din ce în ce mai greu pentru Ucraina să ascundă de ochii ruși numărul mare de soldați pe care îi adună pentru ofensiva sa majoră, așa că a fost nevoită să găsească noi strategii pentru a deruta inamicul. Într-un șanț de pe Frontul de Est, o echipă de mortar ucraineană știe că Rusia nu încearcă doar să-i urmărească cu drone, ci și folosește războiul electronic pentru a încerca să le identifice poziția.

Vlad spune că telefonul prin cablu pe care îl folosește este cel mai sigur mod de a comunica.

Oamenii Brigăzii 28 ucrainene pot avea acces la tehnologia secolului 21: sateliți, smartphone-uri și tablete, pentru a ajuta la comunicare și la identificarea țintelor. Dar folosesc și o mașină din trecutul îndepărtat, scrie bbc.com. O relicvă care nu ar părea deplasată într-un șanț în timpul Primului Război Mondial: un vechi telefon cu manivelă.

Contracararea puterii tehnologice a Rusiei
Vlad și oamenii lui ridică telefonul de câmp de fiecare dată când merg să tragă un mortar. Timbrul său plictisitor produce un sunet dintr-o altă epocă. Pentru a efectua apeluri, trebuie să înfășoare o manivelă. Este ca o scenă dintr-un film alb-negru.

Vlad apucă cablurile care se extind spre alte tranșee din apropiere. El spune că este cel mai sigur mijloc de comunicare și că „este imposibil de interceptat”.

El spune că sistemele rusești de război electronic pot detecta și intercepta telefoanele mobile și radiourile, dar arătând spre vechiul său telefon de câmp, Vlad spune: „Această tehnologie este foarte veche, dar funcționează foarte bine”.

Soldații ucraineni sunt conștienți de capacitățile Rusiei de a intercepta sau bloca comunicațiile.

Forțele convenționale ale Rusiei s-ar fi descurcat prost până acum și au suferit pierderi grele, dar asta nu înseamnă că Kremlinul nu are la dispoziție unele dintre cele mai avansate sisteme de război electronic din lume: mijloace invizibile de a urmări un inamic și de a intercepta sau bloca comunicațiile.

Cu aceste sisteme în poziții defensive fixe, progresele ucrainene vor fi mai periculoase și mai dificile: radarele rusești Zoopark pot localiza focul de artilerie, vehiculele Zhitel detectează, urmăresc și blochează frecvențele radio, iar Borisoglebsk-2 poate perturba comunicațiile prin satelit, cum ar fi GPS-ul.

Epoca dronelor

Utilizarea de către Rusia a războiului electronic îngreunează, de asemenea, pentru armata ucraineană utilizarea dronelor, un instrument cheie pentru obținerea unei vederi aeriene a câmpului de luptă. Într-o altă locație de pe Frontul de Est, Oleksii și unitatea sa de informații cu drone a Brigăzii 59 folosesc capacul unei clădiri bombardate pentru a-și pilota mica dronă comercială chineză pentru a identifica pozițiile ruse.

Inginerii ucraineni au dezvoltat drona de supraveghere Sirko, care încearcă să rămână ascunsă de ochii rușilor.

În primele etape ale războiului, Ucraina părea să fie mai pricepută la utilizarea dronelor. Dar Oleksii spune că acum „cerul este plin” cu tot felul de drone. El spune că și rușii folosesc aceleași modele, dar au mai multe. Deși el crede că „le pasă mai puțin”.

Oleksii spune că a pierdut deja cinci drone mici fabricate în China și că brigada sa „ar putea pierde trei până la patru drone pe zi”. Se spune că inamicul are acces la stații de război radio-electronice și tunuri anti-drone care „pot transmite bruiaj și întrerupe comunicațiile” pentru a-și dezactiva dronele.

Dar în mâini capabile, adaugă el, o dronă comercială mică precum Mavic poate dura „două până la trei săptămâni”.

Ei încearcă să evite detectarea utilizând criptarea și modificând geolocalizarea dronelor lor. Cel care zboară peste tranșeele rusești folosește un VPN în Australia, ceea ce face să pară că zboară peste acel continent. Dar el spune că deghizarea nu funcționează întotdeauna.

Dezavantajul

În schimb, eforturile Ucrainei de a doborî dronele rusești s-ar putea dovedi a fi mai rudimentare, așa cum asistăm într-o altă poziție. Soldații ucraineni arată spre o dronă care zboară sus în depărtare. Este un Orlan, o dronă mai mare de fabricație rusă care poate efectua supraveghere sau intercepta comunicații. De data aceasta, el inspectează pozițiile defensive ucrainene din apropiere pentru a dirija focul de artilerie. Auzim șuieratul obuzelor înainte de a vedea impactul și fumul care se ridică în depărtare. Răspunsul soldaților ucraineni din apropiere este să deschidă focul spre cer cu puștile lor automate. Dar drona rusă este prea sus. În acest caz, focul tău este inutil. La un centru de comandă din apropiere, Bohdan de la Brigada 10 a Ucrainei își exprimă frustrarea că nu poate face mai mult. El spune că dronele rusești zboară „în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare secundă. Au resursele pentru asta. Facem război cu asta, dar nu atât de mult pe cât ne-am dori”.

Cu toate acestea, marele ecran din spatele lui arată că Ucraina poate face în continuare același lucru, deși acum trebuie să-și considere dronele ca obiecte de război de unică folosință. Vedem un flux video în direct de la o dronă ucraineană care plutește peste tranșeele din apropiere. Rusia ar putea avea un avantaj în războiul electronic și mai multe drone, ceea ce reprezintă o provocare pentru următorul atac al Ucrainei. Dar Rusia încă nu a reușit să câștige controlul asupra cerului sau să învingă rezistența și ingeniozitatea Ucrainei.

Distribuie articolul: