Președintele Ucrainei Volodymr Zelensky a avertizat că războiul vine în Rusia după un atac cu drone asupra capitalei Moscova. Zelensky a spus că atacurile asupra teritoriului rus sunt un „proces inevitabil, natural și absolut corect” al războiului dintre cele două țări, scrie bbc.com.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trei drone ucrainene au fost doborâte duminică, iar două s-au prăbușit în birouri. Aeroportul Vnukovo, la sud-vest de centrul orașului, a fost, de asemenea, închis pentru scurt timp. Atacul cu dronă de la primele ore ale zilei de duminică este cel mai recent pe care Moscova l-a învinuit pe Kiev. Ucraina își revendică rareori responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei.

Dar într-o adresă video de duminică din orașul Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei, dl Zelensky a spus că Ucraina devine din ce în ce mai puternică.


„Astăzi este cea de-a 522-a zi a așa-numitei „Operațiuni Militare Speciale”, despre care conducerea rusă credea că va dura câteva săptămâni”, a spus el. „Treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei – la centrele sale simbolice și bazele militare, iar acesta este un proces inevitabil, natural și absolut corect”.


Oficialii au spus că nu au fost răniți, iar primarul orașului, Serghei Sobyanin, a spus că fațadele a două clădiri de birouri au fost ușor deteriorate. Fotografiile de la fața locului arată că mai multe ferestre au fost avariate la colțul clădirilor, cu resturi împrăștiate pe pământ de dedesubt. Un martor ocular, care și-a dat prenumele doar Liya, a declarat agenției de presă Reuters că putea vedea foc și fum.

„Am auzit o explozie și a fost ca un val, toată lumea a sărit”, a spus ea. „Atunci era mult fum și nu se vedea nimic. De sus se vedea foc.” Zborurile au fost suspendate pentru scurt timp de pe aeroportul Vnukovo, la sud-vest de centrul orașului, iar avioanele care soseau au fost redirecționate către alte aeroporturi. Într-un comunicat, Ministerul Apărării a declarat că „tentativa de atac terorist” a fost „dejucat”.

Moscova, situată la aproximativ 500 km (310 mile) de granița cu Ucraina, a fost rar vizată de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Însă Rusia a acuzat Ucraina că a lansat o serie de lovituri cu drone pe teritoriul său în ultimele luni, inclusiv mai multe în capitală.

Cel mai notabil a fost în luna mai, când Rusia a susținut că Ucraina a folosit două drone pentru a ataca Kremlinul – inima orașului. Ucraina a negat că ar fi atacat Kremlinul sau că l-a vizat pe președintele Vladimir Putin.
Ministerul rus al Apărării spune că Ucraina a efectuat și un atac peste noapte cu drone în Crimeea – teritoriu care a fost anexat de Rusia în 2014. Oficialii spun că 16 drone au fost distruse și alte nouă au fost suprimate, relatează agenția de presă Tass.

Între timp, oficialii ucraineni spun că un atac rusesc cu rachete asupra orașului Sumy, în nord-estul țării, a provocat decesul unei persoane și cinci răniți. O clădire a fost distrusă într-o explozie în jurul orei locale 20:00 (17:00 GMT), potrivit postului public Suspilne. Oficialii spun, de asemenea, că două persoane au fost ucise sâmbătă în orașul Zaporizhzhia, din sud.