Este frumos să îți îmbrățișezi visele. Fotografia sau „scrierea cu lumină”, așa cum se traduce din limba greacă, este una dintre cele mai vechi forme de redare a momentelor din viața oamenilor. Fotografa Tatiana Culin face asta prin propriul mod de exprimare, prin fotografie s-a descoperit pe sine și a descoperit deosebitul în oameni. Iubește frumosul și adoră să capteze emoții reale. În vasta ei colecție de imagini, te plimbi prin toate vârstele copilăriei și descoperi povești.

Fotografia este arta între pasiune și meserie

Femeia a devenit pasionată de fotografie încă din copilărie – prin artă, atunci când urmărea diferite tablouri care și cum sunt redate. Primul aparat foto l-a cumpărat atunci când era în concediu de maternitate, o prietenă a îndrumat-o să realizeze fotografii de familie. Tatiana a reușit să-și creeze propriul stil de fotografie:

„Cel mai apropiat de sufletul meu este să fac ședințe foto cu mămicile însărcinate, care sunt atât de deosebite și frumoase în această perioadă. Desigur îmi place să fac  fotografii cu nou-născuții care sunt atât de gingași și nevinovați ca niște îngeri, dar și  fotografii de la diferite evenimente, precum zile de naștere”, relatează ea.

În ultimii ani, a avut ședințe foto atât în țara noastră, cât și peste hotare. Tatiana a fost stabilită în Marea Britanie timp de cinci ani, unde a realizat ședințe foto pentru diverse națiuni precum: englezi, moldoveni, români, chiar și indieni. Cea mai interesantă experiență ca fotograf a avut-o în Londra, când o familie de englezi i-a plătit bani și au rugat-o ca să nu publice acestea poze pe rețelele de socializare.

„Principala sau cea mai des întâlnită problemă pe care o întâmpin cu clienții este nerăbdarea, pentru că ei mereu vor să obțină pozele cât mai repede, vor să vadă ce rezultat am obținut. Însă fiecare client își obține rezultatul după termenul stabilit”, afirmă Tatiana.

Persoanele timide ce nu știu să cocheteze cu aparatul de fotografiat, nu sunt o problemă pentru ea, deoarece Tatiana reușește să-i facă să zâmbească, uneori chiar cu mămicile cu burtici pozează nud, pentru că aceste poze redau clipe speciale care rămân amintiri pentru întreaga viața.

Fotografierea bebelușilor este o artă întreagă, însă pare a fi și cea mai complicată formă de pozare

„Multe femei care au fost la ședințele de maternitate, revin și la ședințele new-born. Perioada ideala este de 5- 17 zile, pentru că în acest timp copilul doarme mult, cum îl poziționezi așa și stă. Trebuie să fii foarte pregătit pentru aceste ședințe foto din motiv că copilașii sunt foarte fragili și vulnerabili. Fotografii ar trebuie să facă anumite cursuri pentru a ști poziționarea și înfășarea corectă în coșuri, să nu ajungem la anumite traume pentru ei.  Astfel de ședințe pot dura până la 5 ore.” a spus fotografa

Fotografia mereu rămâne în vogă

În Moldova, fotografierea nou-născuților abia începe să se dezvolte, de aceea Tatiana și-a deschis un studio foto la domiciliu în Cojușna, Strășeni. Acest studio este confortabil și corespunde tuturor cerințelor pentru astfel de ședințe:

„În luna mai, voi începe un nou proiect în stil vogue special pentru mămicile cu burtici și copii, care vor arăta ca vedetele de pe jurnale. Este ceva nou pe piața din țara noastră, îmi dau speranțe mari, nu fac publicitate, dar voi merge pe aceeași treaptă ca și în Marea Britanie prin recomandări”, a spus ea.

Pentru a deveni un fotograf profesionist este nevoie de anumite calități. Tatiana ne spune că cel care își dorește o carieră în acest domeniu trebuie să fie în primul rând un bun psiholog, să fie o persoană răbdătoare, optimistă și creativă: „Tinerilor le recomand să investească în ei, să obțină multe cunoștințe în arta fotografică și să depună multă muncă pentru a obține rezultatul dorit.”

Autoare: Eliza Mihalache, stagiară