Tânără, ambițioasă și cu planuri mari. Vorbim despre Ana Negară din satul Mîndrești, raionul Telenești, care și-a schimbat radical stilul de viață în ultimii ani. Ea face sport constant și a reușit să scape de kilogramele în plus.  Tânăra este instructor într-o sală de fitness aerobic și mămică a doi băieți. Cu toate acestea, femeia și-a transformat pasiunea într-o afacere, anul trecut și-a deschis o secție de fitness „StepFit Studio”, unde practică antrenamente în grup. Despre cum a apărut această pasiune și provocările în afaceri ne-a povestit în interviul de mai jos:

Ana, povestiți-ne de unde a venit ideea de a pune pe picioare StepFit Studio?

 

Practicând de câțiva ani sportul și acumulând puțin câte puțin experiență din procesul de transformare proprie (-15 kg după ce-a de-a doua sarcină), mi-am zis că aș putea împărtăși și cu alte persoane această bucurie. Astfel, urmând un curs de formare profesională acreditat și internațional, m-am ales cu diplomă de „Instructor Aerobic Fitness”,  dar cel mai important cu un car de cunoștințe și experiențe unice în domeniul sportului. Anume așa i-am dat undă verde visului meu!

Ce dificultăți ați întâmpinat la început?

Cel mai dificil moment a fost găsirea spațiului potrivit. Pentru a face antrenamente în grup e nevoie de o încăpere mare, luminoasă și bine aerisită. După mai multe evaluări am decis să închiriez o sală de clasă în Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” din satul Mîndrești. Am renovat și adaptat sala la noua ei menire. Alt moment „greu” a fost prețul la inventarul sportiv. Eu am ales ca antrenament de bază Stepul Aerobic. Aceasta formă de antrenament este una foarte eficientă și constă în executarea exercițiilor fizice în ritm de dans pe o platformă numită stepper. Pe lângă aceste platforme, mai sunt gantere de greutăți diferite, saltele, corzi, mai este și setul body pump, adică o bară cu niște discuri de greutate diferită, care se adaptează la pregătirea fizică a fiecărui client. Ședințele de body pump sunt recomandate persoanelor cu o pregătire fizică medie sau avansată, nicidecum începătorilor. Am ales aceste forme de antrenament fiindcă este ceva nou în zona raionului Telenești.

Care au fost reacțiile oamenilor când ați deschis acest studio în localitate?

Reacțiile au fost diferite. Multă lume s-a bucurat de această oportunitate, cineva m-a admirat, cineva m-a susținut, dar sigur că sunt și persoane sceptice. Atâta timp cât există rezultate frumoase în viețile fetelor care frecventează ședințele mele de antrenament, tind să cred că merg pe drumul corect.

 

Care este motto-ul după care vă ghidați?

„Pune-te la treabă din toată inima și vei reuși. Competiția e atât de mica” – E. Hubbard

E despre datul din coate. Acesta e secretul tuturor reușitelor. În această perioadă suntem inundați în spațiul online de citate motivaționale, despre ce, cum și cât să consumăm, de poze cu corpuri perfecte ca dovadă că totul este posibil. Dar lenea și lipsa disciplinei fac ca munca asupra propriei persoane să fie cea mai grea. Nu muncim destul.

Care este cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o până acum în antreprenoriat?

Eu abia sunt la început, am de învățat multe lecții. Ghinionul a fost că pandemia a venit exact la o lună după ce am deschis studioul și nici nu am reușit să mă bucur din plin. Totuși, activând în perioada pandemică am înțeles că trebuie să-ți iubești într-atât munca, încât să fii gata să o practici degeaba (fără venit).

Care din calitățile pe care le dețineți au avut un rol decisiv în carieră dvs. antreprenorială?

Cu siguranță curajul. Mi s-a spus că sunt foarte curajoasă, dar și entuziasmul cela de la început tot a avut un rol bun.

Ce proiecte de viitor aveți pentru „StepFit Studio”?

Aș dori să schimb locația. Deja dispun de un alt spațiu, sper să fie gata amenajat cât mai curând.

Ce recomandări aveți pentru tinerii din Moldova care și-ar dori să investească într-o afacere?

Nu mă simt în măsură să dau recomandări, eu singură am nevoie de ele. Despre domeniul antreprenoriatului abia învăț. Pot spune cu siguranță că nu doar tinerii, dar oricine are un vis sau niște abilități  să nu își pună singuri piedici, să depășească frica, lenea și să înceapă. Le urez succes!