Firesc, fiecare om are o poveste. Cu bucurii, cu iluzii, cu satisfacții mai mari sau mai mici, cu împliniri și eșecuri din care mereu învață. Ea nu se compară și nu concurează cu nimeni. Poate doar cu ea însăși. Nicoleta Mișcoi, căci despre ea este vorba, este profesoară de limba engleză și fondatoarea școlii WoW English. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi străine la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Ea și-a lansat o afacere pe cunoștințele pe care le-a acumulat în timp și prin efortul pe care l-a depus zilnic pentru a-și atinge scopurile.  Tânăra ne-a povestit cât e de greu să pornești o afacere de la zero, care este secretul unei femei de succes și cum să îți ajuți visurile să se materializeze.

Nicoleta, spune-ne cum a apărut ideea fondării școlii? De ce ai ales anume limba engleză?

Predarea limbii engleze a fost pentru mine dintotdeauna nu doar un job ci mai mult ca atât – o pasiune pe care am înțeles că aș vrea să o practic în viitor. Am vrut cât mai mult să mă dezvolt în acest domeniu, astfel am fost încurajată să deschid o patentă, fapt ce mi-a dat aripi să progresez în direcția predării. Pas cu pas, am început să îmi iau avântul, să primesc o doză și mai mare de plăcere de la munca mea. Apoi, mi-a venit ideea să schimb formatul lecțiilor. Și acum avem cursuri de engleză on-line, structurate și aranjate conform manualelor de la ediția Cambridge University Press. M-am străduit să fac tot așa cum am intuit eu mai bine. Cred că orice specialist tinde spre o continuă dezvoltare.

Care au fost dificultățile pe care le-ai întâmpinat la început?

Pentru mine, pentru a obține succesul dorit în orice tip de activitate, este esențială susținerea oamenilor dragi și importanți pentru mine. Din acest punct de vedere pot să afirm că mi-a fost dificil la început, până cei dragi au început să creadă în succesul meu, și până am început să implic în activitatea mea oamenii potriviți pentru un rezultat cât mai bun. Desigur și financiar nu mi-a fost ușor, la început orice afacere are nevoie de ceva buget. Însă am fost binecuvântată cu oameni care au crezut în mine și m-au ajutat. Aici trebuie să menționez că sunt profund recunoscătoare lui Alexandru Reabov, designer graphic, el are grijă ca pagina și postările mele să fie de un nivel profesionist. E un om cu o energie creativă de nedescris și îmi e alături la îndeplinirea visului și succesului meu!

Cât de ușor sau greu este să fii managerul unei școlii? Ce lucruri ai învățat parcurgând acest drum?

Pentru mine activitatea de manager a unei școli ce oferă cursuri de limba engleză online, nu a fost tocmai simplă. A trebuit pe propria experiență să învăț lucruri care până atunci nu le cunoșteam. Însă iarăși zic, am fost fericită să am alături oamenii potriviți pentru a-mi oferi sfaturile necesare. Da am avut și nereușite însă acestea mi-au fost lecții utile pentru viitor. Întâi de toate am învățat să fiu atentă cu ce oameni aleg să conlucrez și dacă merită să le ofer încredere. Apoi am învățat că disciplina și punctualitatea sunt esențiale pentru un lucru de calitate. Am învățat de la specialiști diferite aspecte importante ce țin de domeniul marketing și design. Și nu în ultimul rând, m-am convins că omenia în relație cu clienții e cel mai important lucru.

Care sunt valorile și principiile după care te ghidezi?

Cred în legea bumerangului, ce arunci – aia se întoarce înapoi. Ne place ea, nu ne place, legea există. Apoi, în orice activitate contează doza de omenie, pe baza ei poți construi relații și prietenii frumoase. Gândirea pozitivă tot poate face minuni. Fiecare lucru își are timpul și momentul potrivit. Sunt ferm convinsă că orice succes pe care l-aș putea obține este datorită ajutorului lui Dumnezeu.

În această perioadă de pandemie cum au loc orele?

Am trecut la predarea on-line. Până acum studenții mei învață engleza prin intermediul aplicației Zoom. Punem accent pe depășirea barierei de comunicare și pe dezvoltarea competențelor de scriere, citire și audiere cât și aplicarea în practică a celor învățate. Cursurile de engleză sunt bazate pe metodologia Cambridge care îmbină avantajele tehnicilor moderne de predare a limbii Engleze. Manualele originale de la editura Cambridge University Press conțin informație actuală și autentică astfel încât studenții să fie pregătiți pentru comunicare. Materialele audio și video sunt de asemenea riguros selectate. Studenții dispun de acces la platforma Cambridge unde pot exersa materia predată pe parcursul orei, pentru ca mai apoi să le fie evaluat prin intermediul acestei platforme procentajul materiei însușite.

Spune-ne care este secretul unei afaceri de succes și ce sfaturi ai pentru tinerii care doresc să-și lanseze o afacere în țara noastră?

Secretul unei afaceri de succes este în primul rând o idee corectă pentru afacere. Mai apoi, o echipă puternică și prietenoasă și, desigur, oamenii potriviți – aceasta contează.

Ce proiecte de viitor ai pentru școală?

Mi-aș dori să pot să mă extind pe viitor și să deschid o altă formă organizată juridic. Însă nu vreau ca lucrurile să decurgă forșat, vreau să decurgă firesc, de la sine, spre un drum al succesului. Extinderea să fie bazată pe rezultatele muncii investite și apreciate de către studenți și potențiali clienți.

Autor: Eliza Mihalache, stagiară