Kilograme în plus, kilograme în minus…. un război continuu ce-l declanșează femeile și în care luptă cu propriul organism. O luptă ce poate dura luni ori chiar ani în șir. Așa se face că eroina de astăzi e tot o luptătoare, nu o face pentru că așa dictează moda, dar pentru că-și iubește corpul, pentru că ține la sănătatea sa și pentru că nu vrea să ajungă ca mama. Află-i povestea în versiunea scrisă a discuției Live Instagram cu Tanya Goncear.

De când se ține minte e o fată voinică, sportivă cu acte în regulă, dar viața a predispus-o să adauge kilograme nedorite. Educație alimentară, stil de viață și emoții toate au dus spre creșterea treptată a cifrei de pe cântar.

Cred că mai multe femei se vor regăsi în povestea mea. Pe când eram copil nu am avut niciun fel de educație alimentară în familie. Apoi am fost o studentă care mânca ce dădea domnul, apoi o soție care a implementat în familie cultura gastronomică de la părinți. O femeie care trăia anumite emoții și încerca să le stingă mâncând, consumând exces de calorii”, mărturisește Tanya.

La 5 ani distanță după ce m-am căsătorit am început să înțeleg că adaug kilograme. La un moment dat când cântarul arăta aproape 100 am început să merg la sală. Căutam anumite soluții. Mergeam câteva săptămâni la sală, apoi pur și simplu abandonam antrenamentele. Am avut o tentativă mai serioasă în 2012, pe atunci cântăream 120 de kilograme, dar și aceea s-a soldat cu eșec. Disciplină, care lipsea din păcate”, spune ea.

În anul 2019, așa cum eu mai frecventam sala, am observat o persoană la sală care făcea progrese foarte frumoase. Nu am ezitat  mult și l-am complimentat pe Facebook pentru succesele sale”, povestește Tanya.

„Lifehack: Dacă-ți place ceva la un om, spune-i acest lucru. Nici nu știi ce poate să-ți aducă acest compliment pe viitor.”

Acea persoană era și proprietarul sălii de sport, iar în urma complimentului acesta mi-a răspuns -„Văd că de mult te antrenezi la noi, nu ai vrea să te ajut?” – am fost foarte sceptică la început, eu fiind profesoară de chimie știam toate nuanțele metabolismului, și la drept vorbind mai eram și obosită ținând cont de durata luptei mele cu kilogramele. Totuși într-un final am zis: „Bun, mă încred, lasă-l să facă ce vrea”, își amintește femeia.

Dacă dorești să urmărești versiunea video a acestui interviu, o poți urmări mai jos, iar dacă preferi să-ți urmezi lectura, glisează în continuare.

Au fost necesari ani de luptă cu propriile ispite, ca într-o singură zi să se încreadă orbește în mâinile unui străin care i-a devenit cel mai mare ajutor în lupta cu kilogramele. „Locul potrivit, momentul potrivit, omul potrivit”, este ecuația care a funcționat și pentru Tanya.

Primul exercițiu pe care mi l-a dat a fost să înregistrez tot ce mănânc pe parcursul unei zile. Am înregistrat și m-am speriat. Erau 4600 kilocalorii într-o singură zi. Eu cea care afirmam că nu prea mănânc, dând vina pe genetică și hormoni, m-am pomenit cu niște rezultate de-a dreptul surpinzătoare. Vina nu era  în genetică sau hormoni așa cum ziceam, vina era în biscuiți, ciocolate, covrigei, fructe foarte multe. Așa că am trecut la o altă normă de calorii”, spune Tanya.

„Nu mai eram om… nu puteam ridica nici 3 etaje, gâfâiam, nici gând la mare sau să îmbrac un costum de baie.”

Erau momente când plângeam. În prima săptămână de antrenamente pur și simplu nu puteam face exercițiile. Mă miram… eu cea care eram fostă sportivă, nu aveam putere. Am avut nevoie de o persoană să-mi fie alături… Antrenorul meu mi-a oferit foarte mult sprijin”, recunoaște ea.

„Acum dacă cineva mi-ar cere un sfat despre cum să slăbească, eu l-aș întreba ce este gata să facă pentru asta. Dacă mi-ar spune „sunt gata să fac sport în fiecare zi”, eu i-aș spune că nu-i destul, dacă mi-ar spune că e gata să stea la dietă, nu ar fi nici asta suficient. Dacă dorești să faci o transformare, trebuie să fii gata să faci totul!”

Această luptă continuă cu kilogramele cumva parcă nu răsună-n unison cu una dintre cele mai actuale mișcări ale timpului – Body Positivity, care ar presupune promovarea dragostei de sine, indiferent de mărimea hainei pe care o porți. Opinia Tanei despre body positive este un pic alta, mai multe detalii vezi mai jos.

În ultima perioadă au început să-mi apară tot mai multe postări pe Instagram despre „body positivity”. În acele postări apar niște femei care în mod clar au probleme cu kilogramele, sunt grase. Îmi permit să spun lucrul ăsta pentru că eu sunt grasă și nu-mi este frică de acest cuvânt. Spun că este  gras omul a cărui indici a masei corporale depășesc cu mult norma. Cum îmi iubesc eu corpul? Îl iubesc într-atât încât îl hrănesc cu tot ce este rău sau îl iubesc într-atât încât să mă duc să-l antrenez , să-i dau mâncare sănătoasă, să-l alin cu diferite proceduri? Eu nu-mi iubeam organismul. Nu-l iubeam tot acest timp cât îl alimentam cu tot ce este nesănătos”, zice Tanya.

„Nu pot vorbi despre body positivity atunci când din cauza kilogramelor în plus ajung să am tensiunea ridicată sau la un simplu control de rutină organele interne nu pot fi văzute din cauza grăsimilor interioare. Asta e normal? asta e body pozitivism?”

Apoi, Tanya recunoaște că un impact major pentru a-și schimba stilul de viață a venit de la părinți. La acest capitol cei doi au fost un ati-exemplu pentru ea.

Este foarte important să ne uităm la părinții noștri. Să înțelegem cine sunt ei și care este modul lor de viață. Tatăl meu, chiar dacă a fost sportiv, la 72 de ani, după ce s-a pensionat, având o alimentație incorectă, a făcut infarct. Iar mama mea… cea mai mare motivație pentru mine este mama mea. Ea este hipertonică, are diabet și are un picior amputat. Eu nu vreau să ajung ca ea”, mărturisește femeia.

„Uitați-vă din ce familie veniți, vreți voi să ajungeți la vârsta părinților voștri și să arătați ca ei sau nu?Atrageți atenția la stilul lor de viață și la starea lor de sănătate. La vârsta noastră, noi încă mai putem schimba ceva.”

Tanya spune că pentru a slăbi nu ai nevoie de scheme foarte complicate, există niște pași simpli care împreună cu o doză de motivație și disciplină sunt în stare să facă minuni.

Pentru a slăbi în primul rând este nevoie să înțelegi de ce vrei să o faci, dacă printre motive se regăsesc minim cele 5 kilograme de care trebuie să scapi, sau dacă se regăsește motivul stimei de sine atunci mergi mai departe. Următorul pas este să-ți găsești un mentor. Acest mentor nu este neapărat să-ți fie și antrenor, acesta poate fi la fel de bine și un psiholog, mai rar un prieten, pentru că … ei te iubesc așa cum ești. E mai bine ca această persoană să fie una cu care nu ești în relații foarte apropiate. Apoi ai grijă la alimentație, aceasta constituie 80% din rezultat. Acordă timp antrenamentelor, ele te salvează de piele atârnată și te țin într-un tonus bun. Apoi somnul  ar trebui să dureze minim 7 ore. Evident, trebuie să-ți pui un scop, pune-ți un scop de lungă durată, nu aștepta ca rezultatul să apară peste noapte. Și ultima, dar nu mai puțin importantă – ai grijă mereu de starea ta emoțională”, sugerează ea.

„În decembrie 2019 am pornit de la 134 kilograme. Acum am 104 și vreau să ajung la 79 în decembrie 2020.”

Sperăm că prin această poveste ți-am oferit măcar un pic de motivație în plus și ți-am demonstrat că orice dorință și orice scop poate fi cucerit cu o doză bună de disciplină. Dacă dorești să afli mai multe despre stilul de viață de acum al Taniei Goncear o poți urmări pe pagina ei de Instagram, iar pentru ca să fii alături de noi în fiecare Live Instagram dă-ne un follow aici.

Sursa foto & video: Instagram