Svetlana Bulgaru face parte din categoria oamenilor care nici nu a visat în copilărie să ajungă ceea ce este la moment, însă împrejurările vieții au făcut-o să înțeleagă că alți oameni au nevoie de ea. A înființat, alături de alți doi psihologi Asociația „ProSănătate și Recuperare”. Grație întâlnirilor pe care le face cu doamne aflate în lupta cu cancerul sau în post-tratament, Svetlana Bulgaru reușește să le schimbe percepția de sine și să le inspire curajul de a învinge lupta cu boala.

„În prima clipă în care afli automat intri într-o stare de șoc, iar organismul tău parcă se luptă, se apără, nu îți vine să crezi, mai aștepți și alte investigații.Peste 10 zile chirurgul mi-a spus că diagnosticul s-a adeverit, deși oricum mă întrebam mereu „Poate nu e vorba despre mine”.

Apoi intervine starea de mobilizare. Pentru o femeie care are copii, motivația principală este să îi crească, pentru cele care nu au copii, se găsesc alte misiuni și valențe ale femeii pe pământ. Cu alte cuvinte cauți de ce să te agăți și cum să te mobilizezi. După intervenția chirurgicală am schimbat modul de viață, optez pentru alimentație sănătoasă, am început să fac exerciții pentru mușchii mâinii. Recomand în acest sens exercițiile unui profesor japonez, care pe mine m-au ajutat enorm de mult să îmi restabilesc funcțiile mâinii aproape complet.

„ProSănătate și Recuperare” a venit după, văzând necesitatea multor femei de a găsi forțe pentru a duce lupta până la capăt și a ieși învingătoare. Avem doi psihologi cu care lucrăm la întâlnirile cu femeile. Vin la noi și fete foarte tinere, care nu au trecut printr-o asemenea experiență, însă au alte probleme de familie pe care anume un psiholog le poate soluționa. Acești doi psihologi fac voluntariat de mai bine de trei ani și țin să le mulțumesc foarte mult pe această cale.

Încercăm să le ghidăm și să le armonizăm în primul rând starea de spirit. Sunt câteva lucruri esențiale: recunoștința, mulțumirea, fericirea și iertare! Supărările din viața noastră ne pot conduce adesea creierul spre gânduri negative, noi trebuie să le spunem: „Mulțumesc pentru gândurile de supărare, însă eu nu mai am nevoie de ele.

În primul rând cred că avem nevoie de mai multă încredere din partea oamenilor pentru tot ceea ce facem. Moldova are nevoie de proiectul nostru, în special femeile de la sate, care poate nu au studiat niciodată psihologia, nu s-au documentat suficient și, după un tratament sever împotriva cancerului, revin la munca silnică de fiecare zi. Perioada de reabilitare fizică trebuie neapărat însoțită și de cea psihologică. Am propus proiectul nostru mai multor instituții de stat, însă ni s-a motivat refuzul prin faptul că aceste femei deja sunt sănătoase și mai au de trăit, nu este tocmai gravă situația.

Mi-aș dori mult ca asociația noastră să devină un centru de reabilitare psihologică unde femeile găsesc sprijin și susținere. În acest sens ar fi perfect să avem un sediu, aproape de un parc, unde am putea face și exerciții de meditație sau fizice. Ar fi binevenite și colaborările cu alte organizații similare din Europa. Nu știu deocamdată cum va fi, însă știu sigur că acest proiect va exista și după mine.”

Interviul face parte din campania „15 femei care schimbă Moldova”, lansată de Avon cu ocazia aniversării celor 15 ani de activitate.

Foto: Avon.md