Ce este stresul, cum procedăm când suntem stresați dar și la alte întrebări, ne răspunde Vera Budan, psiholog și psihoterapeut. Interviul este realizat în cadrul proiectului De la Psiholog la Tine, realizat de tinerii de la Youth.md  și Asociația Studenților PsyNation.

Stresul este o reacție la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru și tot stresul este cel care ne ajută să ne dezvoltăm. El ne provoacă spre schimbări și ne ajută să ne apărăm în unele momente. De asemenea, stresul ne mobilizează corpul, respectiv, el este mai mult pozitiv decât negativ, pentru organism desigur.

„Când vorbim despre instinctul de supraviețuire, uităm de plăcere, fericire, nu-i despre, pur și simplu e vorba de supraviețuire”.
Vera Budan

Atunci când avem parte de o perioadă stresantă, trebuie în primul rând să conștientizăm ce se întâmplă la moment, la ce reacționăm acum și de ce reacționăm altfel decât suntem deprinși să o facem, dar și cu ce se aseamănă din trecut. Uneori, dacă problema constă în trecut, trebuie să soluționăm problema și să ne adresăm la un specialist.

„Ceva care ne-a plăcut tare demult sau ceva care n-am făcut niciodată”.
Vera Budan

Ne pot scăpa de stres activitățile la care revenim, fie activitățile foarte vechi, de care ne amintim rar, fie activitățile noi, pe care le practicăm pentru prima oară. E de ajuns să fie o stare de concentrare, care ne dă noi senzații, care ne sustrage de la emoțiile negative și stres.