Studiile au demonstrat în mod constant regimurile alimentare, care au la  bază restricțiile de timp, cresc durata de viață. Din acest motiv, postul intermitent este la modă în lumea dietelor.  Cercetătorii de la Institutul Salk din SUA au descifrat codul privind modul în care postul intermitent afectează  genele.

Profesorul Satchidananda Panda, autorul principal al studiului și titularul catedrei Rita și Richard Atkinson de la Institutul Salk a anunțat într-un comunicat de presă că: „Am descoperit că există un impact molecular, la nivel de sistem, al alimentației cu restricții de timp la șoareci. Rezultatele noastre deschid ușa pentru a analiza mai îndeaproape modul în care această intervenție nutrițională activează genele implicate în boli specifice, cum ar fi cancerul.”

Pentru a realiza acest studiu, două grupuri de șoareci au fost hrăniți cu diete bogate în calorii, dar un grup putea mânca doar într-o fereastră de nouă ore. Celălalt a avut acces la hrană în orice moment. După șapte săptămâni, echipa a colectat probe din 22 de grupe de organe și din creier de-a lungul diferitelor momente ale zilei sau ale nopții pentru a le analiza în vederea identificării modificărilor genetice. Ei au analizat o varietate de probe din  ficat, stomac, plămâni, inimă, glanda suprarenală, hipotalamusul, rinichi și intestine. În cele din urmă, au descoperit că 70% dintre gene s-au modificat în  urma postului intermitent.

„Prin modificarea orei în care mâncăm, am reușit să modificăm expresia genelor nu doar în intestin sau în ficat, ci și în mii de gene din creier”, spune Panda.

Postul intermitent îmbunătățește genele care previn bolile

În plus, alimentația restricționată în timp a afectat aproape 40% din genele din glanda suprarenală, hipotalamus și pancreas, care sunt toate zone importante pentru reglarea corectă a hormonilor. S-a demonstrat în mod constant că menținerea unui echilibru hormonal adecvat este esențială în prevenirea diabetului și a tulburărilor cauzate de stres. Astfel, aceste constatări susțin ideea că postul intermitent ar putea ajuta la o mai bună gestionare a acestor afecțiuni.

În cadrul sistemului digestiv, dieta nu a afectat fiecare zonă în același mod. Genele din partea superioară a intestinului subțire au fost activate de alimentația restricționată, dar nu și cele din partea inferioară.

În concluzie, dacă nu îți plac dietele și nu vrei să renunți la unele alimente, atunci postul intermitent te va ajuta să fii sănătos.

Distribuie articolul: