Sunt o mulțime de metode care ne promit că vom slăbi și vom avea un corp tonifiant. Cea mai în vogă metodă a devenit postul intermitent. Deși acesta are multe beneficii, trebuie să fim conștienți și de efectele negative ale postului intermitent. Iată care sunt cele 9 efecte secundare ale postului intermitent. 

Postul intermitent oferă multe beneficii pentru sănătate, dar poate provoca, de asemenea, efecte secundare neplăcute, cum ar fi o foame mai mare, dureri de cap, oboseală și probleme de dispoziție. Este important să îl urmezi corect, altfel ar putea duce la malnutriție.

Studiile au demonstrat că postul intermitent are o mulțime de de beneficii pentru sănătate, inclusiv:

  • pierderea în greutate;
  • scăderea factorilor de risc ai bolilor de inimă;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • îmbunătățirea sensibilității la insulină;
  • reducerea markerilor de stres oxidativ;
  • îmbunătățirea controlului glicemiei.

1. Foamea și pofta de mâncare

Poate că nu este o surpriză faptul că foamea este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare legate de postul intermitent.

Studiile sugerează că foamea este un simptom pe care oamenii îl resimt de obicei în primele zile ale unui regim de post. Totuși odată ce organismul tău se adaptează noului regim alimentar, senzația de foame va dispărea.

2. Dureri de cap și amețeli

Durerile de cap sunt un efect secundar comun al postului intermitent. Acestea apar de obicei în primele zile.

Interesant este că cercetătorii au descoperit că durerile de cap  sunt de obicei localizate în regiunea frontală a creierului și că durerea este de obicei de intensitate ușoară sau moderată.

Mai mult, persoanele care au în mod obișnuit dureri de cap sunt mai susceptibile de a avea dureri de cap în timpul postului decât cele care nu au dureri de cap.

3. Probleme digestive

Problemele digestive, inclusiv constipația, diareea, greața și balonarea, sunt simptome pe care le-ai putea experimenta.

Reducerea aportului de alimente care vine odată cu unele regimuri de post intermitent poate afecta negativ digestia, provocând constipație și alte efecte secundare. În plus, schimbările în alimentație asociate cu programele de post intermitent pot provoca balonare și diaree.

Deshidratarea, un alt efect secundar comun legat de postul intermitent, poate agrava constipația. Din acest motiv, este esențial să te hidratezi corespunzător în timp ce practici postul intermitent.

Alegerea unor alimente dense în nutrienți și bogate în fibre poate ajuta, de asemenea, la prevenirea constipației.

4. Iritabilitate și alte modificări ale dispoziției

Unele persoane pot prezenta iritabilitate și alte modificări ale dispoziției atunci când practică postul intermitent. Atunci când nivelul de zahăr din sânge este scăzut, acest lucru te poate face să te simțiț iritat.

Nivelul scăzut de zahăr din sânge, sau hipoglicemia, poate apărea în timpul perioadelor de restricție calorică sau pe parcursul perioadelor de post. Acest lucru poate duce la iritabilitate, anxietate și concentrare slabă.

Interesant este că cercetătorii au descoperit că, deși femeile care au participat la un studiu  erau mai iritabile, au avut, de asemenea, un sentiment mai mare de realizare, mândrie și autocontrol la sfârșitul perioadei de post decât au raportat la începutul postului.

5. Oboseală și energie scăzută

Studiile arată că unele persoane care practică diverse metode de post intermitent se confruntă cu oboseală și niveluri scăzute de energie.

Nivelul scăzut al zahărului din sânge legat de postul intermitent te poate face să te simți obosiți și fără energie. În plus, postul intermitent poate duce la tulburări de somn la unele persoane, ceea ce poate provoca oboseală în timpul zilei.

Cu toate acestea, unele studii arată că postul intermitent poate reduce, de fapt, oboseala, mai ales pe măsură ce organismul se adaptează la perioadele regulate de post.

6. Respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare este un efect secundar neplăcut care poate apărea la unele persoane în timpul postului intermitent. Aceasta este cauzată de lipsa fluxului salivar și de creșterea acetonei în respirație.

Postul face ca organismul  să folosească grăsimile drept combustibil. Acetona este un produs secundar al metabolismului grăsimilor, așa că aceasta crește în sânge și în respirație în timpul postului.

Mai mult, deshidratarea – un simptom asociat cu postul intermitent – poate provoca uscăciunea gurii, ceea ce poate duce la respirație urât mirositoare.

7. Tulburări ale somnului

Unele cercetări sugerează că tulburările de somn, cum ar fi imposibilitatea de a adormi sau de a rămâne adormit, se numără printre cele mai frecvente efecte secundare legate de postul intermitent.

Oboseala poate fi mai frecventă în primele zile ale unui regim de post intermitent, deoarece organismul  cantități mari de sare și apă prin urină. Acest lucru poate duce la deshidratare și la niveluri scăzute de sare.

8. Deshidratare

Așa cum am menționat mai sus, în primele zile de post, organismul eliberează cantități mari de apă și sare în urină. Acest proces este cunoscut sub numele de diureza naturală.

Dacă ți se întâmplă acest lucru și nu înlocuiești lichidele și electroliții pierduți prin urină, ai putea să te deshidratezi.

În plus, persoanele care practică postul intermitent pot uita să bea sau pot să nu bea suficient. Acest lucru poate fi deosebit de frecvent atunci când începi pentru prima dată un regim de post intermitent.

Pentru a te menține hidratat corespunzător, bea apă pe tot parcursul zilei și monitorizează culoarea urinei. În mod ideal, aceasta ar trebui să fie de culoarea unei limonade palide. O urină de culoare închisă poate indica faptul că ești deshidratat.

9. Malnutriție

Postul intermitent poate duce la malnutriție. Dacă o persoană se angajează în perioade de post foarte lungi și nu își reface organismul cu suficiente substanțe nutritive, acest lucru ar putea duce la malnutriție. Același lucru este valabil și pentru dietele de restricție energetică continuă prost planificate.

În general, oamenii sunt capabili să își satisfacă nevoile calorice și nutritive în diverse tipuri de programe de post intermitent.

Cu toate acestea, dacă nu planifici sau nu  practici cu atenție programul de post pe o perioadă lungă de timp sau dacă restricționezi în mod deliberat caloriile la un nivel extrem, s-ar putea să te confrunți cu malnutriție, împreună cu alte complicații de sănătate.

De aceea, este esențial să ai o dietă bine echilibrată și nutritivă.

În concluzie, postul intermitent este benefic pentru sănătate dacă respecți anumite reguli și ții cont de recomandările specialiștilor.