Cel mai probabil știi deja că stresul îți afectează propria sănătate, dar s-ar putea să nu realizezi că stresul tău se poate extinde, în special, asupra celor dragi. La nivel de creier, provoacă aceleași modificări celor apropiați, iar efectele sale sunt de lungă durată. Neuronii transmit informații de la un creier la altul prin feromoni iar efectele acestora se reduc odată cu socializarea, mai ales la femei.

În acest sens, la Universitatea din Calgary, Canada, a fost realizat un studiu pentru a stabili gradul de contagiere a stresului. Conform concluziilor celor care l-au realizat stresul este la fel de contagios ca o boală infecțioasă, deoarece persoanele apropiate cuiva afectat de stres pot suferi de aceleași simptome și consecințe.

Psihologa americană Rosie Shrout afirmă că, calitatea relațiilor intime este crucială pentru sănătatea unei persoane. Stresul în relații poate perturba sistemele imunitar, endocrin și cardiovascular. Persoanele care se află în relații ostile se vindecă mai lent, au mai des probleme ale ritmului cardiac și tensiune arterială mai mare în momentele când partenerii lor sunt stresați

Conflict și cortizol

Cortizolul este hormonul eliberat ca răspuns la stres. Are rolul cheie în răspunsul organismului la situațiile stresante. Stresul cronic poate duce la modele nesănătoase de cortizol, ceea ce va provoca efecte pe termen lung, asupra sănătății emoționale și va afecta și sănătatea fizică a persoanelor care se află permanent în compania persoanelor stresate. Cearta cu un partener care este deja stresat ar putea avea efecte biologice de lungă durată asupra sănătății. Aceste modele sunt asociate cu dezvoltarea bolilor și, inclusiv, creșterea riscului de mortalitate.

Creierul și stresul

Neuronii sunt element cheie în procesul de „contagiere”. Odată activați neuronii, chiar dacă în mediul subiectului nu există o situație de stres, schimbările se manifestă în creier ca și cum ar trăi sau ar fi trecut printr-o situație stresantă. Astfel persoana devine alterată în același mod ca și persoana direct afectată.

Gestionarea stresului

Există o mulțime de modalități care pot contribui la reducerea stresului în relație. Iar unele din acestea sunt într-atât de simple că par banale și irelevante. Însă, cu scopul de a construi și menține calitatea relațiilor, se merită să faci tot ce îți stă în putere.  Uneori lucrurile simple pot avea efecte neașteptat de benefice.

În primul rând, vorbiți și validați-vă unul pe celălalt. Spune-i partenerului tău că îi înțelegi sentimentele. Vorbiți despre lucruri mari și mici, importante și nu prea. Acest exercițiu va contribui la fortificarea relației voastre prin cunoașterea nevoilor, dorințelor și preferințelor celuilalt. Uneori, cuplurile ascund probleme pentru a se proteja unul pe celălalt, dar acest lucru poate înrăutăți lucrurile. Împărtășește-ți sentimentele și, când partenerul tău împărtășește în schimb, nu întrerupe.

Sănătatea e primordială

Amintește-ți că a te simți îngrijit și înțeles de un partener este benefic pentru bunăstarea ta emoțională și promovează modele de cortizol mai sănătoase, așa că a fi acolo unul pentru celălalt și a vă asculta unul pe celălalt poate avea efecte asupra sănătății atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău.

Manifestați-vă dragostea. Îmbrățișați-vă unul pe altul, țineți-vă de mână și fiți prietenoși. Acest lucru scade, de asemenea, cortizolul și te poate face să te simți mai fericit. Nu uitați că faceți parte dintr-o echipă. Gândiți soluții și sărbătoriți victoriile împreună. Cuplurile care se unesc pentru a face față stresului sunt mai sănătoase și mai mulțumite de relațiile lor.

Este adevărat că uneori acești pași nu sunt de ajuns. Multe cupluri vor continua să aibă nevoie de ajutor pentru a gestiona stresul și a depăși dificultățile. Terapia de cuplu îi ajută pe parteneri să învețe să comunice și să rezolve conflictele în mod eficient. Este esențial să gândiți activ și să căutați ajutor calificat. Alegeți un specialist care să vă inspire încredere.

Spune-i partenerului tău că ești acolo pentru el, de preferință în timp ce îl îmbrățișezi. Ia în serios stresul celorlalți și oferă-i sprijinul necondiționat (nu-ți mai da ochii peste cap). Modul în care gestionați stresul este superior situațiilor care îl provoacă, iar dacă acționați ca o echipă deschisă și sinceră veți avea ingredientul cheie pentru o relație sănătoasă și fericită.

Având în vedere că ne putem molipsi apropiații cu stresul pe care îl trăim, este foarte important să înțelegem că îi putem molipsi și de fericire și emoții pozitive. Alegerea ne aparține.

Distribuie articolul: