Sărbătorile religioase în Moldova se sărbătoresc pe rit vechi. Însă în ultimii ani, crește tendința de a sărbători Crăciunul pe stil nou, adică pe data de 25-27 decembrie. Valabil și de Revelion. Sărbătorim cu mult fast schimbul dintre ani, pe data de 31 decembrie.
Deci, cum e mai bine să sărbătorim cele două mari sărbători religioase: Crăciunul și Revelionul? Am cerut o părere în acest sens de la scriitoare Emilia Plugaru. Argumentele dânsei sună așa:

Fără de dubii – bineînțeles că pe stil nou. Pe vremea comunismului Anul Nou cu Moș Jerilă era An Nou, sărbătoare, vine alt an. Pe treisprezece ianuarie vuia satul de tras la buhai si de urături- același An Nou, Sfântul Vasile. Profesorii, sărmanii, nu dormeau în noaptea aia, stăteau pe la răspântii, să ne prindă, să ne certe și să ne întoarcă cu straista plină pe jumătate cu colaci, acasă. Dar erau cu inima tângă, nu o făceau cu prea mare plăcere. De ce adică ei să nu se bucure de o urare, un colind, la răspântia de ani? Cum s-o fi înțeles comuniștii, nu știu. Dar încet încet, în noaptea Anului Nou pe nou copilașii, bucuria lor, mergeau cu uratul și colindatul pe la comuniști și profesori. Tot satul plin de copii. Nu știu cum se descurcau ăștea cu colacii, însă au fost ingenioși, au trecut de la colaci la șiraguri de covrigi. Apoi satul celor mici, cu uratul și colindatul a doua oară, de sf. Vasile pe vechi. Unii uitau, copii, ce vreți, și iar pe la profesori și comuniști. Și odată cu habarabura asta, unele sate s-au luminat. De ce oameni buni urături de două ori pe an? Și au trecut frumos cu toții la urat și semănat pe stil nou. DE exemplu Costuleniul din raionul Ungheni. Ei sărbătoresc Anul nou pe nou de prin anii șasezeci. Cu toate tradițiile, capra, buhaiul, colinde. Și nu se mai complică.

Dar iată Crăciunul-tot pe vechi. Cu nașterea Domnului nostru Isus, e mai complicat. Și totuși în ultima vreme moldovenii, Republica Moldova, unde jumate de țară e plecată în Europa, cu dragă inimă ar trece Crăciunul pe stil nou. Nici nu se poate altfel. Crăciunul e înaintea Anului Nou. Cum să sărbătorești Anul nou, apoi Crăciunul? Non sens. Pe 24 decembrie se rupe internetul, Crăciun Fericit, mamă, Crăciun Fericit bunica, bunelul, tată și cine mai sunteți pe acolo! Apoi înainte de șapte ianuarie sunt luate cu asalt aeropoartele europene, în Moldova au fost tăiați porcii și moldovenii trag o fugă până acasă, să guste șorici, să bea un păhăruț de vin, să mănânce cighiri. că odată e Crăciunul pe stil vechi.
Totuși am impresia că moldovenii au cam obosit de atâtea sărbători, noi, vechi, se pierde din frumusețea si plăcerea sărbătorilor de iarnă. Odată sărbătorit Crăciunul, deja cel vechi nu mai are savoarea și frumusețea Crăciunului de altădată. De aia eu sunt pentru sărbătorirea sărbătorilor de iarnă, pe stil nou. Hai să mergem în pas cu vremea și să nu o mai tragem, ca racul, mereu înapoi…