Sărbătorile religioase în Moldova se sărbătoresc pe rit vechi. Însă în ultimii ani, crește tendința de a sărbători Crăciunul pe stil nou, adică pe data de 25-27 decembrie. Valabil și de Revelion. Sărbătorim cu mult fast schimbul dintre ani, pe data de 31 decembrie.
Deci, cum e mai bine să sărbătorim cele două mari sărbători religioase: Crăciunul și Revelionul? Am cerut o părere în acest sens de la Lilia Țîcu din Chișinău.

„Crăciunurile noastre cele duble, dar adevărate. Crăciunul de rit vechi îmi amintește de mama. El are mirosul ei. Fără mama nu există Crăciunul. Două fetițe si un băiețel într-un sat mare, codrenesc, înșirat sus pe dealuri. Vîntul bate grozav, năvalnic, cu fulgii de zăpadă intrînd în ieslele oilor, în cușca cîinelui.
Mama coace colăcei și biscuiți, afară urgia suflă în cuptorul încins. Becurile stau aprinse pînă și în casa mare, veranda pare o corăbioară gata să pornească peripeția în depărtări magice.
Tata aduce din pădure un brăduț înalt pînă în pod din care mustuie sucul si viața. Mirosul lui se simte pînă și în hainele din cui. După ce era bine prins într-o căldare de nisip, il împodobeam cu globulețe din povești și „stîrliș” de multe culori.
Pare-se, din toata mahalaua, numai noi aveam brad de Crăciun, de aceia, veneau și veneau la noi copiii vecinilor să se minuneze.
Crăciunul de rit nou imi amintește de Atena. Venisem de pe Chalki, o insula solară, mai aproape de Alexandria Egiptului decît de capitala elenă și nu aveam haine groase, iar la Atena ninsese ca niciodată. Atunci m-a vazut o doamnă în vîrstă, elegantă și rafinată. Cu un aer aristocrat și-a scos paltonul și mi l-a pus pe umeri ca să mă încălzesc, zicînd «De Crăciun trebuie să fim filantropi, să dăruim și să ne ajutăm asemeni primilor creștini»

Nu am aruncat niciodata paltonul, cu toate că au trecut 25 de ani de la acel Crăciun. Această amintire ma încălzește, mă face să mă bucur că trăiesc într-o Europă în care oamenii se ajută reciproc.”