Sărbătorile religioase în Moldova se sărbătoresc pe rit vechi. Însă în ultimii ani, crește tendința de a sărbători Crăciunul pe stil nou, adică pe data de 25-27 decembrie. Valabil și de Revelion. Sărbătorim cu mult fast schimbul dintre ani, pe data de 31 decembrie.

Însă, ne-am întrebat cum sărbătorește diaspora țării noastre cele două sărbători și ce emoții au în această perioadă. Larisa Gindak povestește experiența ei din Israel.

 Daniela Gorincioi: Cum sărbătoriți sărbătorile românești în Israel?

Larisa Gindak: Sărbătorim frumos, gălăgios și vesel.

Din an în an sărbătorim diferit, însă, cel mai des, în acești 12 ani de când mă aflu în Israel, sărbătorim cu prietenii la nordul Israelului, acolo închiriem o casa mare în care sa încăpem cu toții, noi fiind 6 familii și fiecare familie are câte 2-3 copii. Sau închiriem câte o cabană și care neapărat să aibă o sală festivă alături.

Mergem de fiecare dată la nord pentru că ne dorim un pic de frig și uneori chiar avem norocul să prindem câțiva fulgi de zăpadă, parcă simțim mai bine spiritul de Crăciun și intrăm în atmosfera sărbătorii mai tare când e frig afară.

DG: În Europa, Crăciunul este sărbătorit în decembrie. Cum sunt sărbătorile de iarnă în Israel? Cum sărbătorește familia sărbătorile de iarnă de când sunteți în Israel?

LG: Israelul e o țară iudeică, respectiv iudeii (populația preponderentă a țării) nu sărbătoresc Crăciunul și nici Revelionul, însă avem creștini și musulmani aici. Creștinii sărbătoresc Crăciunul de pe 24 spre 25 decembrie. Creștinii, catolicii sau alte confesiuni creștine sărbătoresc Crăciunul așa cum se sărbătorește în Europa. Seara pe 24 decembrie se merge la biserică; acolo sărbătoresc nașterea Domnul, după care, fiecare sărbătorește acasă cu cei dragi. Nu lipsește bradul și nici decorațiile de Crăciun.

În decembrie, Nazaretul se transformă într-un oraș magic. În centrul orașului se instalează un brad imens, pe străzile centrale sunt multe tarabe cu tot felul de suvenire sau bunătăți, din boxele de afară se aude colinde si toți, absolut toți sunt binedispuși și binevoitori.

Pe an ce trece, în mai multe orașe din Israel se instalează pomul de Crăciun. O să puteți face o poză cu el în Ierusalim, în Yaffo, în Haifa și în Nazaret. În Ierusalim și în Nazaret o sa găsiți și câte un Moș Crăciun care o să vă ureze Crăciun Fericit și cu care la fel o să puteți face poze. În orașele menționate mai sus sunt concentrați mai mulți creștini, străzile sunt la fel decorate și aerul din aceste orașe este spirit de sărbătoare.

DG:  Cum se privește Moldova dintr-o parte, sărbătorind Crăciunul pe stil vechi?

LG: Israelienii sunt un popor vesel și bun la inimă. Ei sunt mereu pentru a sărbători ceva și, în principiu, privesc acest fenomen cu un zâmbet. Ei nu prea înțeleg sensul de a sărbători aceeași sărbătoare de două ori. Însă atât timp cât e pace și veselie israelienii nu sunt deranjați de acest fenomen, ba mai mult decât! Pe an ce trece, tot mai mulți israelieni sărbătoresc Revelionul, doar că ei îl numesc Silvester.

DG: Ce tradiții respectați în această perioadă?

LG: Noi neapărat împodobim bradul. În aceasta perioadă, în casă se cântă doar cântece de Crăciun, colinde, urări etc. În noaptea de Crăciun vine Moș Crăciun cu cadouri pentru tot membrii familie. Neapărat discutam cu copiii și le explicam ce se sărbătorește de Crăciun și Revelion, coacem tot felul de copturi, nu lipsesc răciturile și salata Oliver.

Din păcate aici nu se merge cu colindatul, mi-ar fi plăcut să primesc colindătorii. Spiritul de Crăciun îl creăm noi și de fiecare dată credem într-o minune, iar ea are tendința de a se împlini în timpul anului.

Sărbători fericite de la familia Gindak.