Care este durata de viață a lenjeriei intime? Poate că nu te-ai gândit la asta până acum, însă și lenjeria intimă are „termen de valabilitate”.

Prin urmare, cât de des ar trebui să-ți cumperi lenjerie nouă?

Nu există indicii care să arate că purtarea lenjeriei intime vechi are efecte negative asupra sănătății sau că ar putea duce la apariția unor afecțiuni. Dar pentru mai mult confort și pentru a elimina orice riscuri, este recomandat să-ți reînnoiești cu regularitate lenjeria intimă, de obicei la primele semne de deteriorare a materialului.

Ce se întâmplă dacă porți lenjerie intimă veche? Riscul nu este unul mare, însă lenjeria intimă veche poate avea efecte negative asupra sănătății. Dacă slipii tăi nu ți se mai potrivesc bine, pot împiedica pielea să respire și pot reține umezeala care în mod normal ar fi eliminată, ceea ce crește riscul de infecții.

De asemenea, îți pot irita pielea și au ca efect apariția microabraziunilor ce se pot infecta.

Materialul lenjeriei intime, mai important decât vechimea

Materialul din care este făcută lenjeria ta intimă contează mai mult decât vechimea. „Atunci când cumperi lenjerie intimă, trebuie să ai în vedere materialul din care este făcută”, declară pentru health.com medicul ginecolog Taraneh Shirazian. Specialistul recomandă să alegi întotdeauna lenjerie din bumbac pentru că lasă pielea să respire și nu permite acumularea umezelii cu ușurință, spre deosebire de materialele sintetice. Nylonul și spandexul, două materiale sintetice folosite pe scară largă în producerea lenjeriei de corp, păstrează umezeala în interiorul fibrelor și pot avea ca efect apariția infecțiilor vaginale și a iritațiilor la nivelul pielii.

Materialul contează și în ceea ce privește textura. Unele piese de lenjerie intimă pot fi realizate din materiale mai groase sau cu textură mai dură, ceea ce limitează mișcările și creează presiune în zona inghinală, ducând la frecarea pielii.

De aceea este de preferat să le eviți. Poartă zilnic lenjerie intimă lejeră și confortabilă, din material moale care absoarbe umezeala și o elimină. Nu contează neapărat modelul, fie că preferi tanga, slipi întregi sau boxeri.

Cum să speli corect lenjeria intimă

Modul în care speli lenjeria intimă este, de asemenea, foarte important. În primul rând trebuie să respecți indicațiile producătorului, pe care le găsești pe etichetă. Dacă porți lenjerie albă, atunci poți adăuga înălbitor pe bază de clor la ciclul de spălare. Va elimina toate bacteriile, prevenind riscul unor probleme de sănătate cauzate de acumularea de bacterii în materialul textil, este de părere specialistul.

În cazul în care lenjeria ta este colorată, poți adăuga produse dezinfectante fără clor pentru spălarea hainelor. De asemenea, poți să alegi o temperatură a apei mai mare, care va elimina eficient bacteriile. „Aceste cicluri de spălare folosesc apă la o temperatură mult mai mare decât cea pe care o poți folosi atunci când speli de mână”, spune medicul.

Lenjeria intimă din materiale delicate, precum dantelă sau mătase, ar trebui spălată de mână sau la un ciclu de spălare pentru rufe delicate. Și în acest caz este recomandat să folosești un produs dezinfectant fără clor, pentru haine. Și uscarea are un rol important în eliminarea bacteriilor, fie că folosești un uscător electric sau usuci lenjeria la soare, sub acțiunea directă a razelor UV, care au efect dezinfectant.

Sursa

Distribuie articolul: