Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) susțin că lunile iunie și iulie sunt unele dintre cele mai instabile luni ale anului, caracterizate prin ploi și variații de temperatură de la o zi la alta. Așadar, cum vremea ploioasă ne poate afecta? Și ce am putea face ca acest lucru să nu să se întâmple? Află din material ce ne spune Orban Marta psiholog clinician și consilier pentru dezvoltare personală. 

Vremea de afară la fel ca și părerea oamenilor, de fiecare dată diferită. La acest subiect vreme, dar și păreri astăzi vom analiza mai mult. De exemplu, unii oameni spun că ploaia, vântul și vremea urâtă îi fac să se simtă deprimați și anxioși, iar soarele energici și plini de viață. Totodată, alții însă spun că iubesc ploaia și la ei totul e contrariu, ei nu au nevoie de soare. 

Așadar, vremea de afară ne afectează starea de spirit? La această întrebare, dar și la multe altele primim răspuns de la Orban Marta. 

Da. Vremea de afară ne poate afecta starea de spirit. Este larg acceptat faptul că clima și anotimpul afectează caracteristicile psihologice. Există studii recente care au descoperit că reglarea serotoninei (care este responsabilă pentru stabilizarea stării de dispoziție, pe de altă parte este un neurotransmițător – adică o substanță chimică ce permite celulelor creierului să comunice între ele) și a melatoninei (hormonul somnului) sunt implicați în mecanisme cognitive precum – senzația, percepția, gândirea, memoria și imaginația. Așa că da, o zi însorită poate să-ți stimuleze starea de spirit deci poate să crească nivelul antidepresantelor naturale în creier (dar asta nu înseamnă că te vindeci de depresie, pentru că afară este soare). Mai mult de atât, unele persoane – de cele mai multe ori cei care au o predispoziție în a avea depresie clinică, pot să dezvolte Tulburarea Afectivă Sezonieră (TAS) (Seasonal Affective Disorder – SAD). 

Depresia sezonieră este o tulburare de dispoziție care apare în fiecare an în același timp. O formă rară de depresie sezonieră este cunoscută sub numele de „Depresie de vară” care începe la sfârșitul primăverii sau începutul verii și se termină în toamnă. În general totuși Tulb. Afectivă Sezonieră începe toamna sau iarna și se termină primăvara sau la începutul verii. Cauza nu se știe exact, unii cercetărori cred că anumite hormoni – precum serotonina și melatonina – pot declanșa schimbări legate de atitudine în anumite perioade al anului. 

Vremea de afară ne poate duce spre o depresie?

Da, poate să ne ducă spre o depresie sezonieră și putem să avem simptomele următoare: 

  • Sentiment de tristețe, nervozitate sau fără speranță
  • Mai puțină energie
  • Dificultăți de concentrare
  • Creșterea apetitului
  • Oboseală
  • Mai multă dorință de a fi singur
  • Gânduri suicidale
  • Luare în greutate

Simptome de Vară:

  • Poftă de mâncare mai mică
  • Dificultăți de somn
  • Pierdere în greutate

„ATENȚIE! Să nu vă autodiagnosticați conform acestui articol. Există alte crieterii de diagnosticare, iar diagnosticul se pune de medicul specialist psihiatru. Acest articol are ca scop informarea despre această afecțiune și NU diagnosticarea”, menționează specialista. 

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) susțin că luna Iunie este una dintre cele mai instabile luni ale anului, caracterizată prin ploi și variații de temperatură de la o zi la alta. Așadar cum vremea ploioasă ne poate afecta? Și ce am putea face ca acest lucru să nu se întâmple?

Vremea ploioasă poate să aibă efect negativ asupra dispoziției psihice. Dacă ne gândim un pic la prima întrebare pusă și la răspuns aș sublinia partea legată de serotonină și melatonină. Dacă vremea bună și lumina au efect pozitiv asupra nivelului acestor hormoni, nivelul scăzut poate contribui la aparența simptomelor neplăcute, enumerate mai sus. Klimstra și al. (2011) a făcut un studiu în Olanda cu 514 adolescenți a căror jumătate nu au simțit nici un impact al schimbării vremii iar cealaltă jumătate a simțit. Mai multe analize au dedus la următoarele concluzii:

  • Cei care iubesc vara (17%) erau mai fericiți, simțeau mai puțină teamă și mai puțină furie în zilele cu mai mult soare și temperaturi mai ridicate. Însă mai multe ore de precipitații au fost asociate cu mai puțină fericire și mai multă anxietate și furie.
  • Cei care urăsc vara (27%) erau mai puțin fericiți și mai mult speriați și furioși când temperaturile și cantitatea de soare era mai mare. Cu mai multe ore de precipitații și ploaie aveau o tendință să fie mai fericiți și mai puțin furioși și mai puțină teamă.
  • Cei care urăsc ploaia (9%) erau mai furioși și mai puțin fericiți în zilele cu mai multe precipitații. Ca și comparație erau mai fericiți și simțeau mai multă teamă, dar mai puțină furie în zilele însorite cu temperaturi mai ridicate.
  • Neafectați de vreme (48%) nu simțeau nici un impact legat de schimbarea vremii.

Am specificat faptul că studiul a fost făcut în Olanda între adolescenți, ceea ce este important, pentru că aceste rezultate nu pot fi generalizate pe adulți și oameni care trăiesc în alte țări. Dar acest studiu poate fi o rază de soare în cercetările controversate despre cum influențează vremea starea de spirit.

Temperaturile ridicate pot înveseli persoanele depresive?

Dimpotrivă, pacienții cu tulburări psihotice sau de dispoziție severă, abuz de substanță sau deficiențe cognitive care sunt capabili de o funcționare bună în vreme normală, sunt provocați în timpul căldurii intense și își pot pierde capacitatea fragilă de a face planuri, de a avea o bună judecată și se îngrijesc eficient de ei înșiși. 

Cât de important este soarele pentru fiecare dintre noi?

Acest lucru este subiectiv, de aceea pot să răspund că mie personal îmi este important soarele. Totuși, sunt mai funcțională când avem o zi însorită, indiferent de temperaturi. Deși, trebuie să admit dacă temperaturile sunt foarte ridicate poate că am o stare afectivă foarte bună, dar devin inactivă, precum felinele din Savana Africană. Ei sunt adaptați la temperaturi mari având în vedere locul unde trăiesc, dar în zilele prea calde, ieșite din comun și acestea își schimbă perioada de activitate de la ziuă spre apus, noapte, altfel se supraîncălzesc și pier.

Este foarte important să avem grijă de hidratare, să bem suficientă apă, să nu facem mișcare intensivă în caniculă sau temperaturi foarte ridicate pentru că poate să crească presiunea sângelui, vasele sanguine se dilatează, inima pompează mai mult și poate să aibă efect nedorit. Toată lumea are temperaturile ei preferate, momentele de toleranță mai crescută la soare și/sau ploaie. Suntem diferiți și exact acest lucru ne face speciali.

Dacă am vorbit de termenul „depresie”, cum am putea scăpa de ea, fără să mai apelăm la un specialist?

Depresia înseamnă mai mult decât vremea de afară. Dacă cineva se gândește că poate să aibă depresie, este important să caute specialiști din domeniul sănătății mintale precum psihologi clinicieni, psihoterapeuți și psihiatri. Cu forțele unite depresia se poate controla foarte frumos. Cine are această afecțiune trebuie să știe că îl are, dar personalitatea lui nu este definită de acesta. La ce mă refer? La asta: „Eu am depresie” și NU „Sunt depresivă”. Aceste afecțiuni nu ne definesc ca oameni.

Tu ce preferi mai mult, soarele sau ploaia?