Dacă ai fost o femeie activă înainte de sarcină să știi că nici în această perioadă nu trebuie să renunți la mișcare. Multor femei le este frică, dar specialiștii susțin că sportul are doar beneficii. Desigur, există exerciții nepotrivite pentru o gravidă și există și cazuri medicale când sportul poate fi periculos pentru sarcină. 

Pentru a practica sport în timpul celor 9 luni de sarcină fără a-ți pune fătul în pericol, trebuie să alegi formă adecvată de sport.

Studiile făcute în domeniu în ultimii ani au dovedit că practicarea exercițiilor fizice în timpul celor 9 luni de sarcină ajută organismul să se pregătească pentru travaliu și naștere, dar ajută și la recuperarea rapidă după naștere, pregătind mușchii.

Yoga prenatală – yoga te ajută să îți pregătești corpul pentru naștere, dar și să îți găsești echilibrul și liniștea în timpul celor 9 luni de sarcina, care pot fi foarte stresante și solicitante. Dacă nu ai mai practicat yoga niciodată, ideal ar fi să apelezi la un instructor de yoga care îți va recomandă cele mai potrivite asane pentru perioada în care te afli.

Este important să eviți, începând din al doilea trimestru de sarcina, posturile de yoga care necesită întinderea completă pe spate, pentru că se pune presiune prea mare pe venă cava. De asemenea, ideal este să eviți posturile de echilibru, pentru a evita să cazi și să îi faci rău fătului.

Înotul – în apă poți face multe mișcări fără a pune presiune pe articulații, mai ales în ultimele luni de sarcina, atunci când orice mișcare fizică solicită articulațiile.

Antrenamentul cu greutăți – antrenamentele cu greutăți pot fi făcute fără probleme până în al treilea trimestru de sarcina, atunci când se pot face exerciții fizice care folosesc propria greutate.

Contraindicații: cine nu are voie să facă exerciții fizice

Dacă ai o problema medicală, precum astmul, o afecțiune cardiovasculară sau diabet, nu este recomandat să faci exerciții acum.

Și următoarele probleme se pot dovedi dăunătoare dacă ai o condiție medicală asociată cu sarcina:

  • sângerări vaginale (spotting),
  • dacă placentă este amplasată jos (placentă praevia),
  • dacă există riscul de avort spontan sau de recurentă a avortului spontan,
  • dacă ai avut nașteri premature anterioare sau un istoric medical de travaliu declanșat prea devreme,
  • dacă cervixul (colul uterin) este slăbit.

Există și situații în care e indicat să renunți la mersul la sala de fitness, iar acestea sunt următoarele:

  • Amețeli puternice și senzație de leșîn
  • Probleme de respirație
  • Contracții
  • Dureri articulare, de stomac sau în piept
  • Sângerări vaginale.

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: