Meditația este întâmpinată deseori cu mult scepticism, un comportament care este influențat de un mod de gândire depășit astăzi: ne temem de ce nu înțelegem. Ea nu este deloc ceva nou. Oamenii meditează de mii de ani, în cele mai diferite culturi de pe glob, iar meditația face parte din tradițiile religioase ale Orientului. Rugăciunea, de exemplu, nu este altceva decât o formă de meditație în care cel care se roagă se concentrează pe anumite aspecte și își canalilzează atenția și intenția într-o anumită direcție.

Dacă privim îndeaproape meditația în sine, lăsând la o parte tradițiile religioase și practicile culturale, ce rămâne? În ultimii ani, interesul științific față de meditație a crescut foarte mult. Mai multe studii și cercetări independente unele față de altele au arătat că sinapsele și celulele nervoase din creier se modifică după practicarea regulată și de durată a meditației, fapt care poate avea efecte pozitive, benefice asupra corpului și spiritului nostru.

Meditația sporește creativitatea
De ce? Răspunsul e relativ simplu. În timpul meditației, creierul produce unde cerebrale de tip alfa, specifice stării de relaxare, dar și creativității. În această stare cerebrală, vei putea găsi ușor, ca prin farmec, soluția multor probleme cu care te-ai chinuit poate mult timp. Creierul aflat în stare alfa găsește noi modalități de a rezolva problemele și favorizează soluțiile neobișnuite, creative, ieșite uneori din comun. Tot datorită acestei caracteristici alfa capacitatea de învățare și de memorare înregistrează o creștere semnificativă.

Meditația reduce stresul și grijile
Antrenamentul și practica regulate sunt cheia succesului, ca în orice altă întreprindere. Nu este de ajuns dacă intri în stare alfa o dată sau de două ori pe lună. Ar fi indicat să-ți stabilești o perioadă de exersare zilnică, chiar și de numai 5-10 minute. În felul acesta, te vei relaxa regulat, cel puțin o dată pe zi, iar odată dobândită această capacitate, o poți evoca și pune în practică oricând te simți stresată. Echilibrarea psihică ajută la schimbarea perspectivei în situațiile dificile și diminuează reacțiile exagerate la stres.

Meditația sporește starea de fericire
Din nou, cheia este antrenamentul regulat. Dacă te vei obișnui să-ți acorzi zilnic zece minute de liniște, în care nu te vei gândi la nimic și vei urmări în pace propria respirație, vei vedea că, treptat, starea de bine va difuza și în restul zilei. Ori de câte ori te simți enervată, supărată, tristă, iritată, nefericită, adu-ți aminte cum respirai în timpul meditației și reprodu acest tip de respirație, indiferent în ce loc te afli. Vei vedea cum, în câteva minute, starea ta de spirit se va lumina. Cu timpul, o astfel de capacitate îți va întări încrederea în tine și vei ști că ai mereu la dispoziție un instrument cu ajutorul cărora poți ieși din stările proaste.

Meditația extinde conștiința de sine
Meditația ne ajută să ne cunoaștem mai bine. Cu această ocazie, devenim mai sensibile la cei din jur, mai empatice, ne recunoaștem în ei propria noastră natură umană. Meditația nu ne izolează de lume și de societate, ci dimpotrivă. Aparenta retragere temporară în liniștea conferită de meditație ne pune în contact cu sinele nostru profund, pe care-l împărțim cu toți oamenii. Când te cunoști pe tine, vei cunoaște lumea, spune un dicton străvechi. Meditația nu este o ieșire din lume, ci o cale de cunoaștere a ei.

Meditația îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar
Meditația are un efect pozitiv asupra capacității corpului de a contracara inflamațiile cauzate de stres. De aceea, meditând, îți poți activa imunitatea și te vei simți mai plină de vitalitate.

Cum funcționează
Creierul este un organ care poate fi antrenat. Așa cum ne antrenăm mușchii să efectueze anumite mișcări, la fel putem să ne antrenăm creierul să urmeze anumite trasee neuronale. Dacă ne facem griji, de exemplu, creierul se va obișnui să urmeze aceste tipare și va deveni din ce în ce mai bun la a se îngrijora. La fel, dacă ne concentrăm atenția asupra relaxării și atenției, vom întări circuitele nervoase care determină o stare de bine.

Vezi și: Pictorița Olga Percinschi, despre exercițiul care ne ajută să utilizăm singure, acasă, cromoterapia

Selecție: Anastasia Florea, stagiară

Distribuie articolul: