Dacă te lupți cu insomnia, s-ar putea să fi consultat deja rafturile farmaciilor locale pentru a găsi remedii fără prescripție medicală și te-ai întrebat dacă ceva din acel asortiment ar putea ajuta, efectiv. Sunt sigure aceste remedii? Ce fac ele de fapt? Care ar putea fi cea mai bună opțiune pentru tine?

Dacă ai adesea probleme cu adormitul sau cu dormitul (lucru de care se plâng peste 60% din femeile în vârstă, dar și multe femei în floarea vârstei) este posibil să te fi gândit să încerci pastilele de dormit. Deși aceste medicamente te pot ajuta să adormi, ele pot avea și efecte secundare, printre care somnolența dimineața la trezire, ceea ce face periculos șofatul (sau alte activități ce necesită atenție sporită din acea zi). De aceea, din ianuarie 2013, FDA a început să solicite producătorilor de medicamente să reducă doză recomandată de hipnotice care conțin zolpidem. Tot mai multe femei caută soluții fără prescripție medicală. Iată câteva dintre ele.

Melatonina

Când se întunecă afară, corpul produce un hormon numit melatonină. Aceasta reglează ciclul somn-veghe, spunând organismului că este aproape timpul pentru culcare. Creierul produce mai puțină melatonină atunci când în mediul înconjurător este lumină și mai multă când în mediul înconjurător este întuneric, cum ar fi în timpul iernii. Vârsta joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește melatonina: cu cât o persoană devine mai în vârstă, cu atât creierul produce melatonină în mai mică măsură.

Multe suplimente alimentare destinate managementului insomniei conțin o versiune sintetică a hormonului produs în mod natural de corp pentru a regla ciclul somn-veghe. Cercetările au descoperit că melatonina poate fi de ajutor în anumite tipuri de probleme de somn, în special pentru persoanele cărora le este greu să adoarmă, care lucrează în ture de noapte și pentru persoanele care s-au deplasat în alt fus orar și resimt acest lucru. Dovezile nu sunt clare dacă melatonina sintetică ajută la insomnia generală. Efectele secundare pot include dureri de cap, amețeli, greață și somnolență.

Suplimentele cu melatonină sunt disponibile fără rețetă în farmacii. În cadrul acestor forme dozate, concentrația melatoninei este de 1-5 mg. Fiecare doză trebuie administrată înainte de culcare.

Majoritatea cercetărilor indică faptul că melatonina poate reduce timpul necesar pentru a adormi. Din fericire, nu creează dependență, dar nu are nici efect cumulativ – dacă se oprește administrarea, efectele dispar.

Antihistaminicele sedative

Antistamicele sedative pot ajuta persoanele care au probleme cu adormirea, respectiv cu menținerea somnului în timpul nopții. Unele antihistaminice care se eliberează fără prescripție medicală, care sunt utilizate de regulă pentru tratarea alergiilor, pot induce somnolență. Deși nu toate antihistaminicele au acest efect sedativ, contra episoadelor de insomnie sunt utilizate uneori antihistaminicele de primă generație sau antihistaminicele sedative, pentru inducerea somnului sau pentru a ameliora tensiunea psihică și anxietatea.

Medicii pot recomanda un antihistaminic sedativ, dar numai ca soluție pe termen scurt în managementul insomniei. Deși nu induc dependență, organismul se poate obișnui cu antihistaminicele, astfel încât acestea pot deveni mai puțin eficiente în timp.

Rădăcina de valeriană

Rădăcina de valeriană este frecvent întâlnită în compoziția produselor pe bază de plante și poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii au folosit proprietățile medicinale ale acestei rădăcini încă din vremurile Greciei și Romei antice. Rădăcina de valeriană este un ingredient obișnuit în suplimentele pe bază de plante pe care oamenii le folosesc pentru a îmbunătăți somnul, pentru a calma anxietatea și pentru a sprijini relaxarea.

Aceste suplimente se găsesc sub mai multe forme, cum ar fi ceaiurile, comprimatele sau capsulele. Mai multe studii clinice arată că administrarea de valeriană poate îmbunătăți calitatea somnului în cazul persoanelor cu insomnie. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a confirma că rădăcina de valeriană este un ajutor eficient pentru somn.

Ceaiurile și infuziile – arme naturale în lupta contra insomniei

De ce să bei ceai seara? Pentru că o băutură caldă și aromată te va relaxa și mai mult și îți va oferi ocazia să te așezi, să te relaxezi și să o savurezi, chiar și pentru câteva minute. În plus, există câteva plante a căror compoziție influențează modificările chimice din corpul tău.

Poți realiza infuzia direct într-o cană, adăugând apă clocotită peste o linguriță de flori sau frunze uscate. Apoi acoperi cana timp de 5 minute, și ceaiul e gata. Dacă prepari infuzia pentru mai multe persoane, pune o linguriță de frunze uscate pentru fiecare 250 de mililitri de apă.

Ceaiurile din plante își fac efectul în timp, și cel mai probabil va trebui să le bei constant pentru mai multe luni. Le poți alterna pentru diversificare, însă nu le combina, fiindcă efectele lor cumulate pot avea efecte secundare. În plus, limitează-te la o cană în fiecare seară, pe care să o bei cu 1-2 ore înainte de culcare.

Ceaiul de mușețel

Mușețelul este recunoscut pentru efectul sau calmant și relaxant asupra sistemului nervos. Este indicat în cazuri de stres, anxietate și depresie precum și pentru a trata insomnia. Se va bea cu 20 de minute înainte de culcare.

Floarea pasiunii

Floarea pasiunii este o plantă cunoscută că un excelent tranchilizant natural, un sedativ delicat ce reduce anxietatea, nu dă dependență și ameliorează  insomniile. Se recomandă consumul a două ceșcuțe de infuzie de floarea pasiunii seară înainte de culcare.

Lavanda

Lavanda este o altă plantă care este cunoscută pentru efectele sale de relaxare. Levănțica are un efect calmant asupra sistemului nervos central, atenuează frica, stimulează pofta de mâncare şi mărește secreţia biliară, calmează durerile abdominale având un efect antispastic, are proprietăți diuretice, luptă împotriva anxietății și depresiei. Se poate folosi sub formă de pulbere, tinctura, ulei sau ceai. Mulți oameni folosesc spray de lavandă pe perne, alții folosesc pungi de lavandă uscată în dulap, pentru a-și parfuma hainele și lenjeria de dormit, dar cea mai plăcută soluție este un ghiveci cu levănțică proaspătă lângă patul tău. Lavanda are o culoare frumoasă pe care o vei aprecia în fiecare dimineață, în timp ce parfumul ei îți calmează nopțile.

Sulfina

Poate fi utilizată în cazurile mai uşoare de insomnie. Se administrează sub formă de pulbere din care se ia o linguriță pe stomacul gol, seara la ora 19.00 şi eventual încă una la ora 22.00. Este recomandată în tratarea insomniei la femeile aflate la menopauza, care au bufeuri, palpitaţii, stări de nervozitate ce le împiedică să adoarmă.

Busuiocul

Se poate prepară o infuzie de busuioc, adăugând o lingură de frunze şi flori la o cană cu apă clocotită. Se beau câte 3 căni de ceai de busuioc pe tot parcursul zilei.

Teiul

Ceaiul de tei este foarte cunoscut că remediu natural pentru insomnie și nu numai. Florile de tei sunt bogate în vitamina C, antioxidanţi şi au acţiune sedativă şi relaxantă. O ceaşcă de ceai de tei îndulcit cu puțină miere înainte de culcare este ideal pentru a trata insomnia. 

Hameiul

Hameiul are proprietăți sedative și se folosește sub formă de infuzie dintr-o lingură de conuri de hamei la o cană cu apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară şi se bea o cană de infuzie cu o jumătate de ora înainte de culcare.

Semințele de chimen

Chimenul este cunoscut că fiind un condiment adesea utilizat în gătit, dar în medicina tradițională este folosit pentru a induce somnul. 

Tu ce metode naturiste sau soluții fără prescripție medicală folosești, în lupta cu insomnia?

Distribuie articolul: