Zandile Ndhlovu are 33 de ani și este primul instructor de scufundări libere în Africa de Sud. Femeia de culoare se prezintă drept „sirena neagră”, asta pentru că, spune ea, nu a mai văzut pe nimeni dintre semenii ei care să exploreze apele așa cum o face ea. Se regăsește în ocean și, de câțiva ani, ea speră să inspire mai mulți oameni de culoare să-i calce pe urme, scrie CNN, care publică povestea femeii.

Pentru Zandile, oceanul este singurul loc care îi oferă sentimentul de apartenență. Pasiunea sa pentru ocean și pentru scufundări libere a început în 2016, în timpul unei excursii în Bali. „A fost un moment incredibil când am încetat să nu mă mai panichez la gândul că aș putea să ma înec și am văzut lumea incredibilă care se afla acolo”, a spus Zandile pentru CNN.

Experiența a schimbat-o, iar în scurt timp, ea a obținut un certificat pentru a fi instructor de scufundări libere. Este prima femeie din Africa de Sud care deține acest titlu. Femeia este conștientă de faptul că sunt foarte puține persoane de culoare care practică acest sport.

„Când am mers pe ocean, acum doi-trei ani, am fost singura de culoare de pe barcă. Nu am văzut niciun alt scafandru care să-mi semene”, a mai spus aceasta.

Astfel că, Zandile a creat The Black Mermaid Foundation, intitulată după porecla ei, cu intenția de a aduce mai mulți oameni de culoare în mare.

Prin fundația sa, Zandile organizează programe de explorare oceanică pentru copiii de culoare din toată țara

Mulți dintre ei nu au văzut niciodată oceanul. „Misiunea fundației este să ia în continuu copiii în apă și să schimbe stereotipurile despre ocean care ne-au fost implantate din copilărie”, a spus Zandile.

Femeia a explicat ce cuprinde aceste stereotipuri. În copilărie, părinții ei nu o lăsau în apă decât până la genunchi, iar oceanul este privit ca fiind un mediu de care trebuie să-ți fie frică.

Un alt lucru care descurajează persoanele de culoare să înoate este impactul traficului transatlantic de sclavi de pe coasta Africii de Sud. „Când te uiți la sclavie, oamenii au fost aruncați peste bărci pe aceste oceane. Acea traumă este transmisă de-a lungul istoriei”, spune Ndhlovu.

Kevin Dawson, profesor de istorie la Universitatea din California Merced, spune că această frică învățată de apă se extinde dincolo de țărmurile Africii de Sud.

„Comerțul cu sclavi a fost atât de traumatic încât a provocat acest tip de traume generaționale, psihologice, care a descurajat înotul”, spune el. „O serie de nave de sclavi ajung să se scufunde în largul coastei Africii de Sud, cu aproape toată lumea înecându-se. Deci, acest lucru se încorporează în aceste tipuri de credințe spirituale”.

Proprietarii de sclavi au folosit și apa ca formă de tortură.

Zandile vrea să schimbe asta

La fiecare sfârșit de săptămână, ea aduce grupuri de copii de culoare pe plaja Windmill din Cape Town pentru a învăța să înoate, să privească pinguinii care se joacă și să descopere Pădurea Mării Africane – un vast ecosistem subacvatic.
„Vreau să realizeze că oceanul le aparține și lor și ar trebui să exploreze profesiile care sunt posibile pe mare. Trebuie să ținem cont doar de lucrurile pe care le-am văzut”, a transmis Zandile.
Prin călătoria de scufundare a lui Ndhlovu, ea a intrat în rădăcinile acvatice ale strămoșilor săi. Și acum, vrea ca alții să-i urmeze exemplul.
Sursa: cnn.com
Foto: Twitter