Capitala țării noastre, orașul Chișinău, este centrul principal administrativ, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. El este orașul cu care ne mândrim și pe care-l iubim, pentru că este al nostru. Aici, acasă, avem atât bucurii, cât și tristeți.

Foto: flickliver.com

Iată câteva curiozități despre Chișinău, pe care cu siguranță nu le știai:

1. Orașul nostru are 900 de străzi.

2. Pentru prima dată, numele de ,,Chișinău’ a fost pomenit într-un hrisov întocmit pe 17 iulie 1436 la Vaslui. Denumirea ar însemna ,,izvor’’.

3. În Chișinău, numărul femeilor îl depășește pe cel al bărbaților.

4. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Grădină Publică a fost instalat la 29 aprilie 1928, iar accesul în parc era cu plată.

5. Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare’’ este unul dintre cele mai vechi modele de arhitectură peisajeră din Basarabia. Până în 1863 parcul era înconjurat de un gard de nuiele.

6. „Orașul din piatră albă” este sintagma cu care este supranumit Chișinăul. Respectivul supranume provine din abundența clădirilor construite din piatra albă de calcar.

Foto: locals.md

7. În cele mai vechi hărţi ale Moldovei, cum este, de exemplu, harta lui Reicherstorf din 1541, Chişinăul nu figurează, pe când în aceste hărţi se regăsesc oraşe precum Orheiul, Tighina, Lăpuşna și Soroca.

8. Primul primar al Chişinăului a fost Anghel Nour.

9. Cea mai veche comunitate din Chişinău este comunitatea armenilor.

10. În prezent, Chișinăul este al doilea oraș ca mărime a populației în limitele spațiului etnic românesc, mai mare fiind doar Bucureștiul.

Foto: delphipages.live

11. Prima bibliotecă publică orăşenească a fost deschisă în anul 1832.

12. În Chișinău se regăsesc 149 de școli de învățământ primar şi secundar general (gimnazii și licee).

13. Primele automobile au apărut în proprietatea chişinăuienilor în anii 1908-1910.

14. Numele „Chișinău” ar avea origini maghiare.

15. Primul tren a ajuns în gara Chişinău la 15 august 1871 din or. Odessa. Călătoria a durat șapte ore.

16. În istoria sa, municipiul Chișinău a avut 36 de primari, inclusiv mai mulți interimari.

Cu anii, chiar dacă vezi că în jur nu-i totul perfect, dragostea pentru oraşul tău, oricum, rămâne nealterată. Oraşul natal e ca prima dragoste, care rămâne în suflet pentru toată viaţa. Descoperă-ți orașul și protejează-l.

Distribuie articolul: