În prezent, dincolo de progresele sociale și culturale ale omenirii, încă există femei care se confruntă cu o viață nesatisfăcută. Femei care au fost învățate să tacă, să asculte și să se preocupe de nevoile celorlalți înainte de ale sale.

Sindromul fetei bune persistă în societatea noastră ca o piesă veche de muzeu!

Chiar dacă suntem în secolul 21 și putem ajunge în spațiu, în excursie, poziția femeii în societate (în diverse culturi) încă nu poate fi pusă pe picior de egalitate cu cea a bărbatului. Încă există părinți care le insuflă fetelor nevoia de a fi compasive, ascultătoare, loiale … fete bune, care nu își dezvoltă asertivitatea printre abilități.

Aproape fără să-și dea seama, aceste femei integrează, încă din copilărie, rolul pe care încearcă să-l îndeplinească conform tuturor criteriilor impuse. Sunt obsedate de dorința a fi perfecte în ochii altora, de a face totul bine, de a găsi consens, de a primi acceptarea celorlalți și de a fi pe placul tuturor. Printre fricile pe care le au, a fi criticate sau respinse au întâietate și le chinuie cel mai mult.

De foarte multe ori, la un moment dat, femeia cu sindromul fetei bune își dă seama că fiecare ajunge să realizeze ceea ce își dorește, cu excepția ei.  De obicei, de-a lungul vieții, femeile cu acest sindrom trăiesc o serie de frustrări care le încadrează într-un circuit închis. În astfel de condiții, comportamentele victimei sunt aceleași chiar dacă se schimbă actorii sau împrejurimile.

Ce este sindromul fetei bune?

Unele femei, odată ajunse într-un nou mediu, se simt forțate să-și dezactiveze schemele mentale. Se întâmplă în cazul fetelor educate pentru „lăsa capul în jos”, cele care nu știu cum să nu fie de acord. Principala caracteristică a sindromului fetei bune este subestimarea a ceea ce simte, dorește sau are nevoie pentru a fi în armonie cu ceilalți.

Pe de altă parte, deși este adevărat că acest sindrom nu are o entitate clinică și nu răspunde la niciun diagnostic psihopatologic, el definește un comportament destul de răspândit în rândul populației feminine. Acesta are la bază idei precum: „nu este nevoie să pun la îndoială nimic; este mai bine să te supui pentru a fi acceptată și luată în seamă; pentru a fi bună trebuie să tac…”

Psihoterapeuta Beverly Engel, în „The Nice Girl Syndrome: Stop Being Manipulated and Abused and Start Standing Up for Yourself” punctează faptul că, de cele mai multe ori aceste fete merg în relații abuzive iar nefericirea este o constantă în viața lor.

Caracteristici care definesc acest profil

Femeile definite de sindromul fetei bune trăiesc, de fapt, o auto-amăgire. Ele nu își prețuiesc abilitățile, realizările și valoarea. Își concentrează energia în exterior pentru a mulțumi mai degrabă decât în ​​interior pentru a-și dezvolta potențialul și a-și cultiva fericirea. Lor le este insuflat gândul că este mai important să ai grijă de celălalt decât să ai grijă de tine. Cercetările făcute la Universitatea din Australia de Vest demonstrează faptul că, în mare majoritate, femeile cu acest profil de personalitate își aleg drept parteneri bărbați narcișiști.

Femeile care trăiesc cu acest sindrom se evidențiază prin exigență exagerată (profesională, personal, fizică). Ele tind spre perfecțiune din dorința de a fi acceptate. Pentru ele asertivitatea este doar un cuvânt în dicționar. Obișnuiesc să-și reprime nevoile proprii și manifestă bunătate, disponibilitate și consens chiar dacă au o opinie diferită. Aceste femei sunt învățate să credă că iubirea și aprecierea se obțin cu prețul bunătății, amabilității și grijii.

Suferința emoțională în sindromul fetei bune

De cele mai multe ori, femeile cu sindromul fetei bune nu-și manifestă adevăratele emoții. Ele trec prin viață simțind constant înțepătura contradicției, nedreptății și furiei. Ceea ce înseamnă că, în realitate, ele își reprimă gândirea și simțurile. În acest fel, din cauza reținerii emoționale și a faptului că obișnuiesc să-și deplaseze nevoile proprii pentru a se ocupa de cele ale altora, se pune amprenta suferinței tăcute. Nevoia de a fi mereu plăcută, veselă și dispusă să-i ajute pe ceilalți este epuizantă. Acest lucru explică de ce femeile cu acest sindrom suferă de anxietate. Foarte frecvent acestea dezvoltă depresie, și tulburări psihosomatice.

Cum să dezactivezi schema fetei drăguțe, amabile și docile?

Opusul fetei bune nu este fata rea. Este fata care învață să se descurce singură, care preia controlul asupra propriei vieți cu asertivitate, rezoluție și siguranță personală. Prin urmare, pentru a dezactiva acest sindrom, este necesară confruntarea și conștientizarea gravității narațiunilor ruginite, învechite și dăunătoare care au fost implantate în subconștient încă din copilărie.

Pentru a preveni dezvoltarea acestui sindrom copiii și tinerii (fete și băieți) trebuie să învețe să se descurce singuri, să-și atingă întregul potențial uman prin securitatea personală, autonomie și stima de sine. Capacitatea de a dezvolta autonomia și bunăstarea psihologică implică întotdeauna învățarea de a dezamăgi. Asumă-ți riscul! Cu siguranță, aceste schimbări pot părea a fi o misiune imposibilă. Să rupi schemele mentale profund integrate în caracter este extrem de greu, prin urmare terapia psihologică este foarte recomandată pentru:

  • conștientizarea complexității situației agravată de lipsa stimei de sine și asertivității;
  • pregătirea vocii interioare, cea care judecă și îndeamnă spre prioritizarea nevoilor străine decât celor proprii;
  • stimularea autovalidării, sporirea nivelului stimei de sine și a abilităților sociale rezonabile;
  • diluarea fobiei de a nu fi pe placul tuturor.

Din păcate, în secolul 21 încă mai există femei a căror glas nu este auzit și ascultat. Femei care nu știu că au dreptul la opinie fără a se învinovăți. Femei al căror suflet este legat cu pietre de frica de a fi respinse. Care trăiesc ascunse după paravanul neîmplinirii. Acest fenomen trebuie să dispară și să lase femeile să-și trăiască viața exact așa cum și-o doresc ele.

Nu te supune, întreabă, nu tăcea, ridică vocea și dă-ți cu părerea fără teamă. Acordă-ți prioritate și nu mai pune nevoile altora înaintea nevoilor tale.

Sursa: lamenteesmaravillosa.com