Specialista în nutriție Maria-Victoria Racu vine cu mai multe întrebări legate de consumul unuia dintre cele mai îndrăgite alimente de pe glob, nu doar de către italieni, și anume – pastele. Cum să le alegem, cum să le gătim, când să le consumăm ca să evităm adăugarea în greutate? Explică nutriționista.

„Nu e cazul să ne fie frică de ele, întrucât putem alege cea mai optimă variantă pentru noi, preparându-le cu mici șiretlicuri”, ne încurajează medicul nutriționist. Care sunt acestea, aflați mai jos:

1. Alegeți pastele integrale (fie cele din grâu dur, fie din grâu pentru pâine). În acest caz, ele vă vor îmbogăți meniul cu vitaminele grupei B, seleniu, fier, fibre și nu vă vor îngrașa (în cantități rezonabile). Citiți bine pe etichetă, să fie integrale (whole wheat) și evitați semolina ( e grâul dur ultra rafinat), care este egală cu făina de calitate superioară.

*După profilul de nutrienți și semolina, și făina de calitate superioară sunt procesate în exces și sunt sărace în nutrienți. Semolina este extra-măcinată, iar grâul pentru pâine – șlefuit și apoi mărunțit.

2. Fierbeți pastele al-dente, puțin tari, exact atât cât e scris pe ambalaj. Dacă le fierbeți prea mult, ele îngrașă (se mărește indicele glicemic).

Citește și: Slăbitul eficient – câteva reguli care funcționează, științific vorbind, explicate de medicul nutriționist Maria-Victoria Racu

3. Nu le spălați cu apă rece după ce le scurgeți. Așa le măriți indicele glicemic și vă pot îngrașa mai rapid. Mai bine, adăugați un pic de unt de asupra, să nu se lipească.

4. Consumați-le până la 14.00 – așa ne zice cronobiologia că trebuie să avem masa principală a zilei. Pentru seară, pastele nu sunt potrivite – prea multe glucide au în conținut.

5. Nu uitați de porții și de servire. 40 grame de paste uscate sunt suficiente. Adăugați la ele cât mai multe legume proaspete, sau gătiți-le în sosul de roșii proaspete (nu cu zahăr din comerț), un strop de cașcaval sau verdețuri, puțină carne sau pește nu prea gras pentru a diminua din indicele lor glicemic.

Să aveți poftă la paste!

Acestea sunt recomandările nutriționistei Maria-Victoria Racu. Voi țineți cont de ele?

Sursa: Instagram.com