Se spune că dragostea nu ține cont de vârstă și totuși, ce se întâmplă atunci când diferența de vârstă este considerabilă? Dr. în psihologie Aurelia Bălan Cojocaru explică pentru EA.md care sunt criteriile după care se conduc partenerii, dar și ce probleme întâmpină atunci când diferența de vârstă între ei este una semnificativă. 

Diferența de vârstă într-un cuplu, chiar și în zilele noastre, la pretențiile secolului XXI, rămâne a fi o temă controversată. Mulți se avântă în calcule matematice și se întrec în prognosticuri despre cum vor arată peste ani partenerii. Orice cuplu, în afara cazului în care se retrage definitiv în munți sau fuge în junglă, este supus judecății publice. Oamenii se hrănesc, dimineața, la prânz și seara, cu bârfele despre viețile altora. Se spune că iubirea nu ține cont de vârstă. Acest lucru este dovedit de numeroasele cupluri din societatea modernă, în care diferența de vârstă este considerabilă.

Aceasta este, până la urmă, o particularitate pe care partenerii și-o asumă în funcție de valorile, credințele și concepțiile lor. E drept, societatea are un cuvânt de spus, de cele mai multe ori catalogând aceste cupluri ca fiind nefirești. Ceea ce complică adesea viața acestor cupluri ține de influențele primite din exterior: faptul că prietenii sau familia nu înțelege judecățile anturajului. De ce se întâmplă astfel? Deoarece un cuplu în care există o diferență mare de vârstă este un cuplu atipic și orice este ieșit din comun nu este acceptat ușor de societate. Însă o relație solidă poate rezista acestor constrângeri din exterior.

De obicei, femeile se orientează spre bărbații cu câțiva ani mai în vârstă decât ele, explicația din literatura de specialitate fiind legată de stabilitatea economică, iar bărbații preferă femeile mai tinere pentru că tinerețea echivalează cu sănătatea și fertilitatea. Când apare însă o prăpastie generațională între o femeie și un bărbat matur, reacția socială este, previzibil, una de respingere.

Motivațiile gravitează în jurul ideii: femeia caută siguranța materială, experiența, protecție, bărbatul vrea plăcere sexuală, frumusețe, confirmarea unui anumit statut social. În scenariul pe care îl proiectează mass-media, unul dintre indicatorii succesului financiar este afișarea lângă femei tinere, frumoase, îmbrăcate provocator.

Femeia care îmbătrânește s-ar părea că are mai puține șanse de a intra într-o relație, căci pe lângă scăderea numărului de parteneri eligibili, creșterea standardelor, apariția tabieturilor, obișnuința cu singurătatea, neîncrederea în propriile calități etc., fiind și această predilecție a bărbaților pentru tinerețe. Pentru femeile care au drept țintă bărbatul înstărit, satisfacția decurge firesc din beneficiile materiale aferente. Femeia care caută protecție, poate avea, un complex Oedip nerezolvat sau daddy issues. Cu alte cuvinte, femeia tânără caută să îl farmece pe bărbatul (tatăl) pe care nu a reușit să îl seducă în copilărie.

Există și persoane care sunt atrase sexual exclusiv de bărbați în vârstă sau chiar bătrâni. Pentru bărbatul care caută femeia/soția trofeu doar pentru a-și etala statutul social, satisfacția rezultă din recunoașterea acestuia. În același timp, un bărbat poate fi sedus de inocența/lipsa de experiență sau de aprecierea care vine din partea femeii tinere.

Disparitatea de vârstă poate să fie și de forță în cuplu, întărind artificial încrederea în sine. O altă sursă de plăcere este cea sexuală, bărbatul valorizând primordial forma, aparența. Ca în orice cuplu, iubirea, acceptarea, atitudinea suportivă creează premisele pentru înțelegere și bunăstare relațională.

Există riscuri, există beneficii? Desigur, există atât riscuri, cât și beneficii. El mai mare, ea mai mică, sau viceversa, problema este aceeași: gradul de maturizare. Persistă deci, riscul unei comunicări deficitare din cauza paletei de interese diferite, a dorinței unei ascensiuni profesionale în detrimentul celei personale ori pur și simplu din cauza ideologiei diferite dintre cei doi.

Ținând cont de diferența de vârstă, preocupările fiecăruia pot fi diferite. Un tânăr, plin de energie, are nevoie de libertate și de trăirea unor momente și experiențe care uneori pot fi catalogate ca fiind chiar „nebunești”. Partenerului matur îi poate fi greu sau imposibil să accepte uneori această nebunie a tinereții, deoarece convingerile, statutul social sau chiar starea de sănătate îl pot împiedica să împărtășească preocupările celuilalt. Este vorba de conflictul dintre generații.

Trecerea timpului își pune amprenta peste toți. Femeile resimt mai acut acest lucru, deoarece frumusețea fizică este atributul lor forte. Într-un cuplu în care partenerul este mai tânăr, femeia poate fi supusă unei stres suplimentar, iar eforturile și banii investiți în proceduri de întinerire cresc considerabil. Și la bărbați se pot observa aceste preocupări. Prin îngrijire, vestimentație, atitudine, bărbații încearcă să țină pasul cu partenerele mai tinere.

Apoi, chiar dacă diferența de vârsta este mare, unul sau ambii parteneri își pot dori copii. Situația este mai simplă în cazul în care bărbatul este mai în vârstă, cu toate că studiile medicale recente arată că nici la bărbați procrearea la vârste înaintate nu este lipsită de riscuri, în ceea ce privește sănătatea copilului. Vârsta înaintată a partenerei poate complica situația din cauza instalării menopauzei, unui risc mai mare de defecte genetice la copii (cel mai mare este riscul trisomiei 21) sau afectarea stării proprii de sănătate printr-o sarcină tardivă.

Sexualitatea rămâne a fi la fel un indicator de care este nevoie de ținut cont într-o astfel de relație. Când ai peste 40 de ani, dorințele sexuale nu mai sunt aceleași ca la vârsta de 20. Declinul sexual la partenerul mai în vârstă, teama de a nu mai fi atrăgător pentru celălalt pot genera tensiuni între cei doi.

Una din problemele de ordin sexual ar putea fi ejacularea precoce a partenerului, care poate surveni din motive psihologice sau biologice. În acest caz este recomandată o consultație la un specialist în domeniu.

Toate relațiile în anumite momente sunt puse la încercare, prin comunicare, înțelegere, încredere și asumare, cu dedicare și dragoste, impedimentele pot fi depășite. Până la urmă nu trăim cu conceptele și părerile societății, ci cu omul alături de care decidem la un moment dat să mergem împreună prin viață.