O delegație a Serviciului Vamal al Moldovei a participat la Conferința regională – Promovarea Programelor de Agent Economic Autorizat în regiune, care a în perioada 2-4 noiembrie 2022. Conferința regională a avut loc în  Belgrade, Republica Serbia. 

Conferința a fost organizată sub patronatul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Proiectului Ministerului Federal al Germaniei pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Proiectului „Sprijin pentru cooperarea economică regională” finanțat de Uniunea Europeană şi a reunit invitați de rang înalt din partea autorităţilor guvernamentale și a mediului de afaceri pentru a discuta despre cele mai bune practici globale, europene și regionale în implementarea Programului AEO și pentru a examina oportunitățile potențiale de a ridica facilitarea comerțului în regiune la noi niveluri.

Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii, a participat în calitate de speaker în cadrul Conferinței, unde a împărtăşit experienţa Republicii Moldova. Transparenţa, cooperarea și comunicarea cu mediul de afaceri şi au jucat un rol important în procesul de implementare a Programului AEO în Republica Moldova. Aceste aspecte au avut ca rezultat întărirea încrederii reciproce între autoritatea vamală şi mediul de afaceri, care contribuie în consecință la dezvoltarea economică a țării și integrarea acesteia în fluxurile economice internaționale.

„Serviciul Vamal al Republicii Moldova este puternic angajat în intensificarea cooperării regionale şi implementarea instrumentelor de facilitare a comerțului în vederea creării unui mediu antreprenorial favorabil şi competitiv pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova, iar recunoșterea reciprocă a Programelor AEO între Republica Moldova și Uniunea Europeană deschide calea spre oportunități mari pentru export” a specificat Lidia Ababii.

Reamintim că Republica Moldova a devenit prima țară din regiune care a obținut recunoașterea reciprocă a Agenților Economici Autorizați cu Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie. Astfel, agenții economici  autorizați din Republica Moldova sunt recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, aprofundând și mai mult integrarea economică dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.  Sloganul conferinței a fost sloganul „Aliniere la cultura datelor digitale pentru îmbunătățiri continuă, transparență sporită, parteneriat consolidat și reziliență”