Tot mai frecvent pe Instagram putem observa ca food influncerii recomandă consumul de semințe chia, acestea fiind considerate un superaliment cu numeroase beneficii pentru sănătate. Află de ce este bine să le incluzi în alimentație mai des. 

Chia este o plantă originară din Mexic, al cărei nume înseamnă forță. Este cultivată încă de pe vremea Aztecilor care consumau acest aliment. Semințele de chia nu modifică savoarea alimentelor și de aceea pot fi integrate în alimentația zilnică. Se pot folosi în supe, salate, iaurturi, cereale, prăjituri, pâine. Le poți combina cu orice, după preferințe și imaginație.

Semințele de chia nu conțin gluten, au omega 3, antioxidanți și fibre. Pe scurt, conțin de 5 ori mai mult calciu decât laptele, de 3 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 2 ori mai multe fibre decât ovăzul, de 2 ori mai multe proteine decât orice legumă, de 2 ori mai mult potasiu decât banana.

Iată beneficiile semințelor de chia prezentate de libertatea.ro:

Chia te ajută să îți controlezi foamea

Fiind bogate în fibre te ajută să eviți ronțăiala dintre mese. Se digeră ușor, fapt ce ajută la crearea senzației de sațietate. Cel mai bine este să le consumi la micul dejun, cu lapte sau cu cereale. Au gust de nucă.

Chiar dacă nu modifică gustul alimentelor cu care se combină, semințele de chia nu sunt lipsite de gust. Dacă le vei mânca necombinate vei vedea că au un gust mai degrabă dulce, care aduce cu nuca. De aceea sunt foarte bune în combinație cu lactatele, într-o salată, cu legume.

Semințele de chia te ajută să menții o bună hidratare

Chia pot absorbi de 10-12 ori greutatea lor în apă. Adăugate în lichide sau alimente umede aduc un supliment de hidratare. De aceea sunt foarte utilizate de către sportivi.

Chia sunt bogate în omega 3

Acești acizi grași sunt esențiali pentru dezvoltarea sistemului nervos, a celulelor și pentru funcționarea organelor noastre vitale. Îi găsim din belșug în semințele de chia și în peștele gras (somon, macrou, hering etc), în semințele de in sau nuci.

Semințele de chia ne pot proteja de efectele poluării

În zilele noastre poluarea chimică, tutunul, razele UV sunt pericole de care trebuie să ne ferim, fiindcă au efecte nocive asupra sănătății noastre. Consumul semințelor de chia ne ajută să ne protejăm prin nutrienții pe care îi conțin.

Chia îți dau un plus de energie

Dacă mergi la sală și ai nevoie de un surplus de energie, soluția sunt semințele de chia care conțin o cantitate importantă de potasiu.

Semințele de chia ajută la slăbit 

Semințele de chia te pot ajuta dacă vrei să slăbești. Datorită fibrelor pe care le conțin ajută procesul de digestie și favorizează controlul gustărilor dintre mese, prin crearea unei senzații de sațietate.

Favorizează mărirea masei musculare

Fiind o sursă de energie și datorită conținutului bogat în fibre semințele de chia cresc masa musculară și regenerează țesuturile. Iată de ce sunt bune pentru shake-uri, după sală.

Două linguri de semințe de chia (28 de grame) conțin aproximativ 140 de calorii, 4 grame de proteine, 11 grame de fibre, 7 grame de grăsimi nesaturate, 18% ADR pentru calciu și urme de minerale, inclusiv zinc și cupru. Sunt cea mai bogată sursă vegetală de acizi grași omega-3. Semințele de chia sunt o proteină completă, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali care nu pot fi produși de organism, arată analizele realizate de Harvard.

Chia combate durerile articulare

Ai probleme cu articulațiile? Mizează pe semințele de chia! Acizii grași omega 3 pe care îi conțin au proprietăți antiinflamatorii. Se spune că aztecii le consumau pentru a-și îngriji problemele de la genunchi.

Semințele de chia au proprietăți purifiante și antioxidante

Semințele de chia ajută la eliminarea lichidelor și a toxinelor, la reglarea florei intestinale, la prevenirea oxidării celulare. Un motiv în plus pentru a le adăuga în alimentație, arată studiile.

Evident, semințele de chia trebuie integrate unei alimentații echilibrate și unui stil de viață sănătos în care trebuie inclusă mișcarea și odihna.

 

Distribuie articolul: