A devenit înțelepciunea convențională în multe cercuri de fitness în urmă cu câțiva ani că ar trebui să încercăm cu toții să facem 10.000 de pași pe zi.

Odată cu monitorizarea zilnică a fitnessului, mulți oameni au încercat să atingă acest număr – iar unii s-au întrebat ocazional dacă 10.000 este, de fapt, un fel de număr important. Ba chiar se vehicula că cifra este absolut aleatorie și că ar reprezenta un mit al fitnesului. Și iată că oamenii de știință au un răspuns!

Un studiu din JAMA Neurology a constatat că mersul a aproximativ 10.000 de pași pe zi este legat de risc scăzut de boli cardiovasculare (boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă), 13 tipuri de cancer și demență.

A face 10.000 de pași este aproximativ la fel cu a merge circa 8 km, în funcție de pasul tău.

Cu toate acestea, noua cercetare spune că nu trebuie să te supraobosești pentru a obține beneficii pentru sănătate. De exemplu, 9.800 de pași scade riscul de demență cu 50 la sută, sugerează cercetarea, iar un număr de doar 3.800 de pași pe zi îl scade cu 25 la sută.

Un studiu din revista JAMA Internal Medicine a constatat că pentru fiecare 2.000 de pași pe zi, îți poți reduce riscul de deces prematur cu 8% până la 11%.

„Ambele studii au implicat aproximativ 78.500 de participanți, toți de vârstă mijlocie și peste, care purtau un dispozitiv la încheietura mâinii pentru a măsura activitatea fizică și a căror sănătate a fost monitorizată timp de șapte ani în medie”, a raportat The Washington Post.

O intensitate mai mare a mersului a crescut și beneficiile pentru sănătate, au descoperit studiile. „Mersul într-un ritm mai rapid a fost legat de un risc mai scăzut de demență, boli de inimă, cancer și deces prematur, dincolo de beneficiul acumulat pentru numărul de pași zilnici.”

„Mesajul de luat de aici este că, pentru beneficii de protecție a sănătății, oamenii ar putea nu numai să urmărească în mod ideal 10.000 de pași pe zi, ci și să urmărească să meargă mai repede”, a spus co-autorul principal Matthew Ahmadi, cercetător la Universitatea din Sydney.

Distribuie articolul: