Lidia Oprea locuiește în Canada, iar indiferent de tradițiile locale, sărbătorește Paștele exact ca acasă pentru că ea consideră acest lucru extrem de important. Ce tradiții respectă, ce înseamnă pentru ea această sărbătoare și ce îndemn are pentru moldoveni, ne-a destăinuit în interviu. 

Sursă: Arhiva personală

„Am reușit aici să ciocnim câte un ou…”

„Ultima dată am sărbătorit Paștele în Moldova, anul trecut, de fapt am zburat din Canada chiar în ziua de Paști. Am reușit aici să ciocnim câte un ou și să ne spălăm cu ou roșu, alb și bănuți de dimineață, după care am făcut bagajele și am plecat în Moldova. Când am ajuns, era deja a doua zi de Paști și părinții ne-au așteptat cu toate bucatele tradiționale. Cred că eram prea obosită ca să înțeleg că sărbătoresc un Paști acasă. Pentru mine un Paște adevărat totuși este acasă, la țară, unde miroase a copaci văruiți, a fum din grădina oamenilor. Respectiv, pot spune că am simțit săptămâna Paștelui mai degrabă”, a spus moldoveanca.

Sursă: Arhiva personală

Tradiții moldovenești în Canada

„În Canada, se sărbătorește Paștele catolic, cu o săptămână înainte. În mod normal, oamenii au o zi liberă, ori vineri, ori luni. Se pune foarte mult accentul pe iepurașul de Paști. În general observ aici o notă de comercializare a tuturor sărbătorilor. Simbolistica Paștelui aici nu este Învierea Domnului, este un iepuraș. Noi, în comunitatea noastră păstrăm foarte clar semnificația Paștelui, ne ducem la biserică, sfințim pasca. Anul acesta părintele nostru ne-a făcut o slujbă prin Zoom, toată lumea s-a conectat. Am putut asculta slujba de Paști, să ne sfințim pasca cu agheazmă. A fost un Paște exact ca de obicei. Pentru mine este extrem de important, pregătirile încep cu o săptămână înainte, chiar și în Canada, începând cu ordinea minuțioasă și finalizând cu pregătirea bucatelor: cozonaci, răcituri, bătute, salate, ouă roșii și cu dispoziție – un pahar cu vin. Am deschis ultima sticlă de Purcari, am ținut-o pentru Paști”, a menționat Lidia.

Sursă: Arhiva personală

„Un copil care a crescut acasă cu bunica”

„Pentru mine această sărbătoare are o semnificație specială. Sunt un copil care a crescut acasă, cu bunica am mers la biserică mereu. Probabil că în atâția ani asistați la slujba de Paști și atâtea lucruri auzite în noaptea de Paști, partea mea preferată este să iertăm toate pentru înviere și să zicem fraților și celor ce ne urăsc pe noi. E un restart, o regăsire, o înțelegere. Chiar și în linii generale, este o conștientizare a lucrurilor importante, o revenire la sine, la faptul că noi suntem atât de fragili, mai ales în situația actuală cu virusul. Cred că e important, de Paști, să fie curat în casă și în suflet”, a explicat femeia.

Sursă: Arhiva personală

#ScrisoaredePaști pentru Moldova

„Dacă aș fi să scriu o scrisoare pentru Moldova, mai ales în situația asta de criză, eu le-aș dori oamenilor să păstreze curățenia. Să aibă grijă de o curățenie informațională, pentru că e foarte important acum să nu răsfoim prin deșeurile mediatice, care influențează și manipulează. Să nu răspândească panică și disperare, dar lumină și sigurață pentru că totul o să fie bine. Paște Fericit și Hristos a Înviat!”, a încheiat Lidia.