În ultimul timp am venit cu mai multe propuneri de rețete sănătoase pentru masa de Crăciun. Deschiderea către un mod de viață mai sănătos este foarte mare în ultimul an, iar noi vrem să vă ajutăm. Știm că pentru mulți Crăciunul înseamnă sarmale ca la bunica, dar ce părere ai de o variantă la fel de gustoasă, dar mai puțin calorică?

Sarmalele pot fi vegane și delicioase!

Iată de ce ai nevoie pentru a prepara un vas cu sarmale. Rețetele sunt diverse, deci, dacă nu îți place un ingredient, poți folosi un altul pe gustul tău (în loc de orez, se poate folosi mei, în loc de ceapă, se poate folosi praz etc.).

Cantitățile pot să nu fie precise, deoarece depind de câte foi de varză murată ai și de dimensiunile acestora. Dacă faci prea mult amestec și îți mai rămâne după ce umpli foile, îl poți păstra la congelator câteva săptămâni.

Ingrediente:

Foi întregi de varză murată
1-2 căni de varză murată tocată
1 cană de ciuperci pleurotus, tăiate mărunt
1 jumătate de cană de orez uscat (nefiert)
1 jumătate de cană de suc de roșii
1 lingură de bulion (pastă de tomate)
1 morcov ras fin
1 rădăcină de pătrunjel rasă fin
1 ceapă mare, tocată fin
4 linguri de ulei după preferințe
Condimente pentru sarmale sau pentru cârnați
Sare (opțional)
Iaurt vegetal (opțional)
Ardei iute
Apă pentru fierbere
Mod de preparare:
Mai întâi, prepari umplutura pentru sarmalele vegane. Pune într-o cratiță orezul, ciupercile, morcovul și rădăcina de pătrunjel rase, ceapa tocată, o lingură de bulion și 3 linguri de ulei. Adaugă o cană de apă și călește umplutura la foc potrivit, amestecând ușor, dar constant, ca să nu se lipească, până când apa dispare. Apoi, stinge focul și adaugă în umplutură condimentele pentru sarmale sau cârnați – se găsesc în comerț și conțin un amestec de usturoi pudră, cimbru și mărar uscat, boia etc. Dacă nu găsești de cumpărat, poți face tu acasă un mix de condimente pe care să le adaugi în acest amestec.

Vei observa că orezul și legumele nu sunt fierte complet – se vor fierbe ulterior după ce lași sarmalele la cuptor. Dacă varza murată este foarte sărată, nu este nevoie să adaugi sare în această umplutură (de aceea am trecut-o ca opțională), dar dacă varza nu este prea sărată, atunci poți adăuga puțină sare.

Cât timp umplutura se răcește puțin, pregătește foile de varză și vasul în care vei fierbe sarmalele. Scoți nervurile groase ale foilor, iar dacă sunt prea mari, le poți tăia pe jumătate. Atenție, însă, trebuie să rămână suficient de mari ca să le poți rula și închide. Pune foile una peste alta pe o farfurie și, înainte de a te apuca să le umpli pe rând, pregătește și vasul în care vei pune sarmalele la cuptor.

Acesta trebuie să fie rezistent la căldură și să aibă capac, deoarece îl vei lăsa la cuptor cam două ore. Unge fundul vasului cu o lingură de ulei, apoi pune o cană de varză murată tocată pe care o întinzi bine pe tot fundul vasului (este posibil să ai nevoie de o cantitate mai mare dacă fundul vasului este mai lat).

Apoi, pregătește sarmalele. Pune o foaie de varză în palmă și adaugă în centrul ei o lingură de umplutură. Rulează foaia într-un singur sens (ca la o ruladă), apoi împinge cu un deget un capăt al sarmalei spre interior, apoi celălalt capăt, ca să nu curgă conținutul la fiert. Unele persoane preferă să lege capetele cu ață (deci sarmaua arată cam ca o bomboană de pom), pe care o scot apoi înainte de a consuma sarmalele.

Așază sarmalele în vas peste varza murată, într-un strat sau în mai multe straturi, în funcție de cât de mare este vasul. Toarnă peste sarmale o jumătate de cană de suc de roșii, apoi completează cu apă doar cât să acopere sarmalele. Atenție, apa nu trebuie să umple vasul până sus, pentru că va curge în cuptor în timp ce fierbe.

Preîncălzește cuptorul la 180 °C, apoi acoperă vasul cu capacul și dă-l la cuptor pentru două ore. După o oră și jumătate, deschide cuptorul, ridică ușor capacul cu un șervet sau mănuși speciale pentru cuptor: dacă sarmalele sunt complet uscate și în vas nu mai este deloc apă, mai toarnă puțin cât să ajungă pe fundul vasului. Dacă sarmalele mai au lichid, le lași cum sunt. Apoi, acoperi din nou vasul, închizi cuptorul și lași sarmalele înăuntru până la finalul celor două ore.

Sarmalele vegane se pot servi la masă alături de ardei iute, cu două linguri de iaurt vegan pe deasupra. Poftă bună!

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: