Tradițional, an de an, începând cu 20 aprilie până la 27 aprilie este marcată săptămâna revoluționară în industria modei. Inițial acest eveniment te-ar putea duce cu gândul la colecții noi și lumea fashion, adevărul este însă că prin intermediul acestuia, de fapt, se apără principiile sustenabilității. 

Pentru ce militează „Fashion Revolution Clothes Swap”

Fashion Revolution Week 2020 își concentrează atenția asupra patru domenii cheie, inclusiv consumerismul, compoziția hainelor, condițiile în care au fost produse și inițiativa colectivă de a descoperi substanțele ascunse, adesea foarte dăunătoare din care se confecționează hainele pe care le purtăm. Nu în ultimul rând, unul dintre scopurile setate este de a educa publicul și de a-l face să conștientizeze consecințele ecologice pe care le pot genera producerea unor stofe din industria modei.

Fashion Revolution lansează cel mai mare schimb de haine din lume pentru anul 2020. Organizatorii au optat pentru această interpretare cu scopul de a încuraja oamenii spre curiozitate, descoperire și acțiune. În acest fel, inițiativa sugerează oamenilor să aibă grijă de hainele pe care le dețin pentru a le menține în circulație cât mai mult timp posibil.

Fashion Revolution Clothes Swap va evidenția unele dintre provocările care au rostul de a educa consumatorii. În acest fel se pune accent începând cu analiza producătorilor de haine (#WhoMadeMyClothes) până la materialele care s-au utilizat la confecționarea acestora.

Background Istoric

La 24 aprilie 2013 s-a prăbușit fabrica Rana Plaza din Bangladesh, unde au murit 1138 de lucrători din fabrica de îmbrăcăminte, iar alte 2500 de persoane au fost rănite, lucru care a stârnit un mare scandal în întreaga lume, cu privire la condițiile de muncă ale lucrătorilor din industria modei. Ca răspuns la acel tragic accident a fot înființată acțiunea „Fashion Revolution Week”.

În această săptămână, brandurile și producătorii sunt încurajați să răspundă cu hashtag-ul #imadeyourclothes și să demonstreze transparență în procesul de producere al hainelor.

Fashion Revolution Week în 2020

În contextul acestei săptămâni mai mulți reprezentanți ai lumei fashion au planificat diverse evenimente în susținerea principiilor promovate de către Fashion Revolution Week. Cu toate acestea, ținând cont de circumstanțele actuale și răspândirea rapidă a Coronavirusului de tip nou, organizatorii Fashion Revolution Week recomandă cetățenilor din întreaga lume să urmeze sfaturile administrațiilor locale și să respecte orice restricții în legătură cu organizarea evenimentelor și vizitarea locurilor publice.

În același timp, organizatorii menționează că-și doresc ca schimbul de haine să nu dureze o singură zi, săptămână sau lună. Aceștia menționează că schimbul de haine ar putea deveni o alternativă pentru consumerismul clasic cu care mulți deja sunt obișnuiți.

Sursa: Fashionrevolution.org

Vezi și: Săptămâna revoluției în industria fashion: ce înseamnă sustenabilitatea în lumea modei?