Febra, faringita, pneumonia sau anemia sunt doar câteva probleme care pot agrava starea de sănătate a copiilor de până la 5 ani. Pentru a le depista la timp și a salva vieți de copii, calitatea serviciilor la nivelul asistenței medicale primare este esențială. Aceasta este concluzia primei instruiri din cadrul seriei „Conduita integrată a maladiilor la copii” (CIMC), organizată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF pentru personalul medical din raioane.

Instruirile au demarat în data de 3 martie 2020 la Orhei, unde angajații medicali au învățat să identifice cu exactitate bolile copiilor, să asigure un tratament combinat pentru toate maladiile majore și să contribuie la îmbunătățirea practicilor de consiliere pentru îngrijirea copiilor – toate acestea, utilizând abordarea integrată.

Noul curs vine ca o continuare organică a seriei „Atenție: urgență pediatrică”, desfășurată la sfârșitul anului trecut cu scopul de a spori calitatea serviciilor pediatrice spitalicești. Ambele serii de instruiri se bazează pe standardele actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Larisa Boderscova, coordonator de programe, Biroul OMS în Republica Moldova a afirmat: „Organizăm aceste instruiri pentru medicii de familie pentru a păstra consecutivitatea acțiunilor pe care le realizăm la nivel național. Am început cu implementarea ghidului de buzunar al Organizației Mondiale a Sănătății pentru nivelul spitalicesc, în instruiri, participând toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană. Respectiv, ne-am propus să continuăm cu medicina primară, pentru a asigura continuitatea serviciilor acordate la nivel național. Este necesar ca absolut toți medicii, de la toate nivelurile să aplice aceleași criterii ce țin de urgență, internare, externare,
semne de alarmă, pentru unificarea tuturor serviciilor acordate copiilor”.

La prima instruire au participat peste 30 de angajați ai sistemului medical din raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești. În cadrul acesteia au fost abordate diverse subiecte privind sănătatea copiilor de vârstă fragedă, precum semnele generale de pericol, febra, pneumonia, statutul nutrițional, vaccinarea etc

Participanții consideră că asemenea instruiri le vor schimba modalitatea de abordare în cazul asistenței medicale acordate copiilor, dar în ceea ce privește consilierea părinților pentru prevenirea maladiilor grave care pun în pericol viața copiilor.

Ludmila Ursu, medic, Centrul de Sănătate nr. 1, Orhei: „Chiar dacă sunt și lucruri cunoscute, este binevenit întotdeauna să ne revizuim cunoștințele, pentru că nu reușim să ne informăm constant în mod independent. Medicii trebuie să țină pasul cu standardele internaționale, iar aplicarea acestora în practica de zi cu zi ne ajută să
asigurăm copiilor o asistență medicală de calitate.”

Seria „Conduita integrată a maladiilor la copii” va continua la Hâncești, iar pe parcursul lunii martie 2020 va mai ajunge la Cahul, Ungheni, Soroca, Edineț, Căușeni, Comrat, Bălți și Chișinău.

 

 

Distribuie articolul: