Vin din diverse domenii și au vârste diferite, dar toate au luat aceeași decizie fermă – să își schimbe radical activitatea, învățând de la zero o nouă profesie. Și nu oricare, ci una a viitorului, solicitată pe piața muncii și bine plătită. O „armată” din 1000 de femei, echipate cu mouse și tastatură, a declarat război stereotipurilor și este pe cale să schimbe pentru totdeauna fața domeniului IT în Moldova.

Este vorba despre Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”,lansat în iunie 2018, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și al UN Women.

Participantele la program studiază pentru a deveni programatoare Front-End, una dintre cele mai solicitate profesii piața forței de muncă. Aceasta presupune activitatea de programare a interfeței site-ului sau aplicației web cu care interacționează utilizatorii. În cadrul cursului, fetele și femeile urmează să însușească cunoștințele de bază, necesare pentru crearea unui site web sau a unei aplicații cu o structură semantică solidă. În același timp, vor învăța să construiască produse care vor oferi utilizatorilor experiențe web interactive, comode și plăcute.

„Sunt contabilă, dar de mult timp mă gândesc să schimb profesia și domeniul de activitate, îmi este mult mai interesant tot ce ține de Tehnologiile Informaționale. Cred că este profesia viitorului, o activitate convertibilă, iar dacă vrei să pleci mai departe, poți munci din orice colț al lumii. Am mai făcut cursuri în domeniu, dar când lucrezi full-time este greu să ții pasul. Aici îmi place pentru că acest curs durează 15 minute pe zi, dar poți să acorzi cât timp dorești, poate și câteva ore, ca să faci totul mai aprofundat.”, menționează Irina, studentă în cadrul programului.

Participantele la programul de instruire beneficiază de sesiuni online și offline în perioada octombrie 2018 – mai 2019. Pe parcursul a 6 luni, ele au sarcina de a studia online, câte minim 15 minute pe zi, pentru a acumula 8000 de puncte la cele patru cursuri din specialitate: HTML, CSS, Javascript, VueJS+ES 6. Următoarele 2 luni vor fi dedicate atelierelor practice, în cadrul cărora participantele vor studia, fiind îndrumate de mentori cu experiență. În total, vor parcurge 40 de ore de instruire practică, realizate la centrul de training. Pentru a încuraja accesul femeilor la cea mai dinamică industrie, cursurile din cadrul programului sunt oferite în mod gratuit, în limbile română și rusă.

„În câțiva ani domeniul IT din țara noastră poate arăta altfel, dacă vom oferi șanse egale și vom insufla fetelor și femeilor încrederea că ele pot face această profesie, își pot manifesta creativitatea și pot avea cariere frumoase în domeniile tehnologice.”, spune Ana Chirița, Director Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC.

Vezi și: Daria Efros, studentă la UTM: „Cea mai grea provocare este de a sparge stereotipurile că IT e doar pentru bărbați”

Provocările unei femei în IT. Loredana Godorogea: „Îmi doresc să lansez produse ce ar rezolva probleme sociale de la noi”

Distribuie articolul: