Acum IT există peste tot, practic tot ce ne înconjoară e IT. Însă domeniul acesta nu este numai pentru bărbați, în tehnologii informaționale se regăsesc și foarte multe femei. Pentru a le încuraja, a fost lansat un proiect sprijinit financiar de UN Women, care are ca scop oferirea de şanse egale atât femeilor cât și bărbaților pentru un loc de muncă bine plătit. Daria Efros este una din cele 50 de fete și femei care vor beneficia de burse complet sau parțial finanțate pentru a urma cursuri de instruire și a obține certificări internaționale în domeniul IT.

Tânăra are 22 de ani și este studentă la Facultatea de Tehnologii Informaționale și Calculatoare. Despre acest curs de instruire în domeniul IT zice că a aflat de pe Facebook și a fost încântată de faptul că s-a făcut un curs doar pentru fete și îndeosebi pentru mame, chiar dacă deja învață IT.

Am decis să aplic și eu, pentru ca la sfârșitul cursului voi avea posibilitatea să obțin un certificat recunoscut pe plan internațional, dar cel mai important, voi obține cunoștințe avansate în limbajul Java”, ne povestește studenta.

Daria crede că Republica Moldova are un potențial foarte mare în IT, pentru că avem oameni deștepți. Companiile străine preferă să își deschidă aici reprezentanțe, pentru că sunt mai multe facilități, inclusiv și taxele sunt mai mici. Daria crede că țara noastră nu are nevoie de atât de mulți studenți la drept sau la economie care, după ani de studii ajung să lucreze casieri, ci de studenți în IT, pentru că sunt foarte multe locuri de muncă, iar pe parcurs vor deveni și mai multe.

Întrebată „Ce provocări are o femeie în IT?” studenta zice că „cea mai grea provocare este de a sparge stereotipurile că IT e doar pentru bărbați și de a învinge frica de ceva nou și necunoscut pentru noi. La urma urmei toți avem creier, trebuie doar sa îl folosim mai intens”.

De la acest curs de instruire are doar așteptări pozitive: „Îmi doresc să cunosc mai bine profesia mea, să am o experiență deosebită și de ce nu, să am noi oportunități pentru cariera mea”, menționează beneficiara de bursă.

Daria visează la o cariera de succes în IT. În viitor se vede foarte bine integrată în acest domeniu, pentru că IT-ul de mâine încă e un domeniu tânăr, atractiv, interesant și cel mai important – mereu în schimbare și aducând lucruri noi pe tot parcursul carierei.

Noi o încurajăm și-i dorim mult succes!