Declarație pe proprie răspundere, maxim 12 copii în grupă sau igienizarea spațiilor la fiecare trei ore. Sunt doar câteva dintre regulile care vor trebui respectate, după ce vor fi redeschise grădinițele. Totodată, potrivit hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, conducătorii instituțiilor preșcolare urmează să asigure funcționalitatea blocurilor sanitare, dar și a sistemelor de aerisire, menționează AGORA.md.

Prevederile hotărârii, mai jos.

„În funcție de evoluția situației epidemiologice și adaptarea restricțiilor legate de aceasta în localitatea concretă, deschiderea grupelor se va putea realiza eșalonat, gradual cu un număr redus de copii – câte 7-8 copii de 2-4 ani și câte 10-12 copii de 4-6(7) ani, în funcție de suprafața din grupă, dar nu mai mică de patru metri pătrați pentru un copil”, se arată în document.

Potrivit deciziei, administrația grădiniței poate decide ca frecventarea instituției să aibă loc pe ture: „Exemplu: Pe zi – de dimineață – jumătate din copiii din grupă, după amiază – altă jumătate din copii. Pe săptămână: în zilele pare – un grup de 10-12 copii, în zilele impare – celălalt grup de 10-12 copii sau 10-12 copii câte două săptămâni consecutiv și alți 10-12 copii – alte două săptămâni consecutiv”.

După redeschiderea instituțiilor de educație timpurie, grupele se vor completa cu copii de 4-6(7) ani. Pe măsură ce situația epidemiologică din comunitate se va îmbunătăți, vor putea fi admiși și copii de 2-4 ani.

Se va asigura, cu preponderență, accesul copiilor, ambii sau unicul părinte ai cărora sunt angajați și prezintă dovada prezenței fizice la serviciu (cu accent pe lucrătorii medicali, polițiști, educatori/ personalul din IET), a copiilor din familiile cele mai dezavantajate.

La înscrierea în grupele de copii, părinții vor semna o declarație pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, cu toate vaccinurile administrate și morbiditățile copilului din momentul frecventării de către acesta a grădiniței.

La grupa de copii vor activa concomitent câte 1 educator per 4-5/6 copii (adică 2 educatori per grupa de 10-12 copii și 1 asistent de educator) – pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu COVID-19.

De asemenea, va fi obligatorie igienizarea și dezinfectarea, la fiecare 3 ore, cu produse de curățat pe bază de clor sau alcool, a spațiilor și suprafețelor utilizate din interiorul instituției și a obiectelor frecvent atinse.

Totodată,  accesul părinților și al altor persoane străine pe teritoriul și în încăperile instituției de educație timpurie pe toată perioada cât persistă pericolul infectării cu COVID-19 va fi restricționat.

Hotărârea integrală a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică:  Decizia CNESP 

Sursa: AGORA.md

Foto: Pexels.com