Igiena pensulelor pe care le folosim pentru a realiza machiajul, influențează sănătatea și aspectul tenului nostru. Este extrem de important să păstrăm igiena riguroasă, acest lucru fiind necesar pentru a evita apariția coșurilor și a altor afecțiuni. Dacă pentru curățarea zilnică este suficient utilizarea unui spray antibacterian și câteva șervețele, pentru o procedură mai detaliată ai nevoie de produse dedicate.

Cristina Odajii, make-up artist ă cu o experiență de peste 13 ani și Brow Expert Trainer în Cursuri de Machiaj, susține că pensulele de calitate pot rezista chiar și ani de zile, însă este important să le cureți constant pentru a le putea folosi în condiții sigure pentru piele.

„Igiena pensulelor este foarte importantă atât pentru ustensilele make-up artistului, cât și pentru pensulele noastre personale. Firele lor au tendința de a acumula praf, resturi de cosmetică, celule de piele descuamată, sebum. Toate acestea duc la apariția bacteriilor în ele. Căldura, umezeala și întunericul – întrunesc condițiile perfecte pentru înmulțirea lor. Refolosind o pensulă necurățată, avem toate șansele să căpătam o serie de probleme”, explică Cristina Odajii.

Make-up artista povestește că este bine să urmăm aceste etape importante pentru menținerea pensulelor curate.

„Spălarea pensulelor are loc cu săpun lichid, șampon sau degresant pentru vase, doar dacă ai 12 ore la dispoziție pentru uscarea lor. Pensulele umede sunt inadmisibile în lucru, deoarece lasă pete, deteriorează fardurile uscate. După spălare, se clătesc sub apa curgătoare, până observați că rămâne curată. După, îmbibam toată umezeala într-un prosop de bucătărie și le punem la uscat pe orizontal. Evităm să le plasăm în picioare în păhărel, sau și mai rău, cu firele în jos, deoarece astfel distrug forma pensulei”, a mai adăugat specialista.

 Dezinfectarea rapidă a accesoriilor unui machiaj, are loc cu ajutorul unui spray care: curăță, degresează și dezinfectează, susține Cristina Odajii.

 „Este o curățate rapidă, pentru că nu necesită 12 h uscare, ci doar câteva secunde pentru a putea fi utilizată, datorită alcoolului, parte componentă a soluției de dezinfecție. Păstrarea pensulelor în igienă îți va asigura o piele curată, neinfectată, va prelungi termenul de exploatare și îți va bucura ochii de fiecare dată când vei realiza un machiaj”, a mai adăugat Cristina Odajii.

Pensulele cu perii sintetice sunt perfecte pentru aplicarea produselor precum: ruj, gloss, tușul de pleoape, anticearcăn sau fond de ten. Pentru a dizolva uleiul și pigmentul, este recomandată folosirea unui tonic pe bază de alcool, apă micelară sau spirt. De asemenea, pot fi curățate și cu șampon ori săpun cu pH neutru.

„Pensulele cu peri naturali fiind utile în aplicarea pudrei, la pigmentarea pomeților sau la realizarea conturing-ului, se curăță inițial cu un demachiant, pentru a elimina pigmentul de culoare, după care se poate folosi un șampon delicat sau un săpun”, menționează make-up artista.

 Totodată, make-up artiștii recomandă ca pensulele să nu fie utilizate mai mult de 4-5 luni, în funcție de rezistența lor.