Știm ce transformări miraculoase poate face machiajul! Tenul devine perfect, ochii mai luminoși, iar încrederea în sine crește considerabil. Pe de altă parte, puțini și-au pus întrebarea ce efecte are acesta, iar atunci când machiajul este în exces, acestea s-au dovedit a fi mai puțin plăcute. Vezi mai jos despre ce este vorba. 

Machiajul exagerat înfundă porii

Atunci când aplici pe față prea mult fond de ten sau diverse farduri, porii se înfundă, iar pielea își pierde aspectul neted și proaspăt. În plus, pot apărea leziuni și iritații.

În cosmetică se folosește termenul de „comedogenic” pentru produsele care determină înfundarea porilor. Substanțele chimice din farduri au, în general, un pronunțat efect comedogenic. Chiar și unele uleiuri naturale pot determina închiderea porilor, captând bacterii și murdărie în interior și determinând apariția punctelor negre și a iritațiilor.

De aceea este necesar, atunci când aplici mai mult machiaj decât de obicei, să faci și o curățare suplimentară a pielii, cu demachiante potrivită și multă apă.

Machiaj mult înseamnă risc mai mare de infecții 

În compoziția anumitor farduri, în special a celor cremoase, sau a rimelului se pot dezvolta bacterii dăunătoare. Cu cât utilizăm mai mult fard, cu atât riscul infecțiilor crește. Din cauza excesului de machiaj, putem dezvolta dermatite, acnee sau conjunctivite. De aceea, pe lângă aplicarea moderată a machiajului, trebuie să ne asigurăm că nu utilizăm farduri vechi și nu folosim anumite produse la comun cu alte persoane.

Ridurile se pot accentua dacă ne machiem prea intens

În special în jurul ochilor, pielea este foarte delicată, iar curățarea dificilă a rimelului și a fardului aplicate în exces duce, în timp, la pierderea elasticității și la apariția ridurilor. Infecțiile cauzate de farduri în zona ochilor pot fi mai frecvente, iar demachiarea energică poate duce la spargerea capilarelor și la afectarea structurii colagenului. În timp, pielea pleoapelor și cea din zonele vecine ochiului se deteriorează, capătă un aspect mai îmbătrânit și mai ridat decât restul feței.

Rimelul aplicat în exces poate fi foarte dăunător, determinând căderea genelor și iritarea ochiului. Este recomandat să se folosească produse de machiaj de cea mai bună calitate, precum și anumite creme protectoare înainte de aplicarea fardurilor. Fardarea excesivă a ochilor trebuie să reprezinte o excepție, nu regula, iar demachiarea corectă este obligatorie înainte de culcare.

Machiajul în exces înseamnă mai multe toxine pe piele

Chiar dacă mâncăm organic și încercăm să ne protejăm de substanțele chimice din alimente, neglijăm adesea efectele fardurilor. Pielea noastră este expusă zilnic unui adevărat atac chimic, din cauza substanțelor conținute în produsele de machiaj. Cu cât folosim mai multe farduri, cu atât suntem mai expuse toxinelor.

Demachiantele pot lăsa reziduuri dăunătoare pe piele

Cu cât folosești mai mult machiaj, cu atât ai nevoie de o cantitate mai mare de demachiant. Problema este că unele demachiante pot lăsa pe fața ta o serie de reziduuri nocive (precum emulsifianți sau surfactanți), care rămân pe piele dacă nu sunt clătite cu foarte multă apă și provoacă uscarea și iritarea epidermei. De asemenea, unele cosmetice conțin formaldehidă, un compus chimic care poate favoriza apariția alergiilor și a dermatitei.

Sursa: Divahair.ro

Distribuie articolul: