Se pare că răbdarea părinților cu copii de grădiniță ajunge la cote maxime. O nouă petiție online a fost lansată pentru ca părinții nemulțumiți de frecvența periodică a copiilor să semneze pentru o activitate în regim normal a instituțiilor de educație timpurie. Aceștia își motivează cererea către autorități prin necesitatea de a fi la muncă și imposibilitatea de a le asigura copiilor un supraveghetor matur cât stau acasă. Petiția poate fi semnată aici.

Petiția este lansată de una dintre activistele grupului „Părinților Solidari”.

„Stimata conducere!
Având ca temei faptul că majoritatea întreprinderilor din Republica Moldova activează în regim normal și angajații trebuie sa se prezinte zilnic la serviciu, solicitam respectuos revenirea grădinițelor la regim normal de muncă (cu integrarea zilnica a copiilor persoanelor angajate care nu fac parte din prima linie). Menționăm că aportul la bugetul Republicii Moldova îl aduc și angajații din alte ramuri, alte decit medicina, pedagogie și al apărării și se solicită că acest aspect discriminativ sa fie revizuit.
1. Revenirea grădinițelor la regim normal de muncă (07:00-19:00).
2. Permisiunea frecventarii zilnice a grădiniței copiilor angajaților din alte ramuri, alte decit medicina, pedagogie și a apărării.
3. Având in vedere că aglomerația este crescuta in mijloacele de transport și magazine, mall-uri, și totodată se permit întrunirile de 50 de persoane, este inutila distanțarea și izolarea copiilor în spațiile educative.
4. Părinții se obligă să respecte in continuare toate măsurile anti-COVID impuse pe teritoriul Republicii Moldova.
5. In cazul in care nu se va soluționa problema in favoarea părinților, solicitam sa fie transparenta referitor la Nr de copii care frecventează grădiniță ( educatorii se simt perfect cu 7 copii în grupă, și nici vorba sa completeze grupa pina la numărul minim de copii permis).
6. Accesul la educație în mod normal la momentul de față îl au persoanele privigeliate – privilegiul îl obținem sau prin lege, sau prin mituire ( categoria a doua o depășește de citeva ori pe prima).
7. Daca nu este posibilă frecventa in regim normal a grădiniței pentru copiii ai căror ambii părinți sunt angajați în cimpul muncii, sa fie achitate indemnizații persoanelor nevoite să părăsească locul de munca.
În speranța că vom fi auziți va mulțumim anticipat!!!”, se menționează în textul petiției. Peste 880 de părinți au semnat deja apelul în regim online.

Amintim că Instituțiile de Educație Timpurie și școlile au fost închise pe data de  11 martie. Asta după ce, pe 10 martie, a fost confirmat cel de-al treilea caz de coronavirus. Ulterior, în țară a fost declarată stare de urgență până pe data de 15 mai.

După ce starea de urgență s-a încheiat, Grupul părinților solidari a creat o petiție prin intermediul căreia le cerea autorităților de la Chișinău redeschiderea urgentă a instituțiilor preșcolare cu condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații grădinițelor. De asemenea, Grupul mai solicita elaborarea unui protocol clar privind redeschiderea și funcționarea grădinițelor în perioada de pandemie și post-pandemie.

Pentru că nici pe parcursul lunii iunie autoritățile nu au reușit să identifice o formulă funcțională pentru redeschiderea grădinițelor, la 1 iulie mai mulți părinți din municipiul Bălți au ieșit la un protest, prin intermediul căruia le cereau celor aleși să ne conducă să găsească o soluție în privința familiilor cu copii de vârstă preșcolară. Oamenii spuneau că nu pot munci și sta, în același timp, cu copiii acasă. În acest sens ei au lansat o petiție prin care semnalau problema încălcării dreptului la educație.