Fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, s-a vindecat de infecția cu COVID-19. Despre aceasta anunță chiar ea, menționând că toată familia sa a contactat virusul, iar costul tratamentului pentru toți a ajuns la  6.080 de lei. Deputata Pro Moldova n-a ezitat să vină și cu niște recomandări pentru autoritățile care gestionează pandemia la nivel național.

„Eu am fost prima care a prezentat simptome, iar la câteva zile, deși m-am autoizolat, rând pe rând s-au îmbolnăvit toți membrii familiei. Tabloul clinic a fost diferit, în schimb presiunea psihologică ne-a încercat pe toți în egală măsură”, scrie Glavan pe pagina sa de Facebook.

Pentru toate medicamentele folosite în tratament, deputata estimează că a cheltuit 6080 de lei. „Am avut nevoie pe parcurs și de unele analize și investigații radiologice, pentru ele am primit bilet de trimitere de la medicul nostru de familie. Datorită acestor investigații am depistat la timp unele complicații și am corectat tratamentul.

Partea proastă a lucrurilor e faptul că cei mai mulți dintre pacienții care se tratează la domiciliu nu au acces la investigații sau dacă obțin bilet de trimitere, se programează cu greu sau nu pot ajunge fizic, mai ales în afara capitalei, iar asta îi face vulnerabili în fața complicațiilor”, susține Glavan, citată de AGORA.

Deputata le-a recomandat celor care gestionează situația epidemiologică în COVID-19 din țară să revizuiască protocoalele, așa încât să fie testate toate persoanele care au contactat cu bolnavii. Totodată să se analizeze rata complicațiilor în cazul pacienților tratați la domiciliu.

Glavan a îndemnat autoritățile să includă medicamentele recomandate pentru tratamentul infecției virale COVID-19 în lista medicamentelor compensate și bolnavii să fie asigurați gratuit cu acestea.

În plus, ex-ministra Sănătății consideră că pacienții care se tratează la domiciliu trebuie să aibă acces la investigații de laborator și servicii radiologice. Ea susține că Ministerul Sănătății are în dotare cinci mașini cu echipamente radiologice la bord, ce ar trebui puse la dispoziția pacienților.

Amintim că fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, a anunțat pe 26 septembrie că este infectată cu COVID-19, publicând și testul pozitiv la infecția virală.