Mario Vargas Llosa și „Rătăcirile fetei nesăbuite” care au ajuns cu plăcere în topul cărților mele, de succes. Da, da, eu m-am îndrăgostit! De fapt, mă îndrăgostesc de autorii care: îmi creează atmosfera lui Zweig, au povestea lui Marquez, realitatea lui Maugham, tristețea lui Teodoreanu și realitatea lui Remarque!

Dar eu aş fi fost în stare să răstorn cerul şi pământul ca s-o salvez. De ce să neg, o iubeam tot mai mult. Şi o s-o iubesc mereu, chiar dacă m-ar înşela cu mii de Fukuda, căci e cea mai delicată şi mai frumoasă femeie din lume: regina mea, prinţesa mea, torţionara mea, mincinoasa mea, micuţa mea japoneză, unica mea dragoste.

Ricardo este peruanul care este blestemat să iubească aceeași femeie, până la moartea sa. Unii visează la o asemenea binecuvântare, așa ca în filme (sună naiv, dar sunt care încă visează cu ochii deschiși), dar pe fata asta, chilianca pe care o întâlnește încă în copilărie, fata asta îl urmărește ca o piază rea, amărându-i sufletul și viața, dar în același timp dându-i  sens. Love it or leave it!

Llosa mi-a deschis mii de pagini din wikipedia, pentru că pe lângă istoria celor 2, afli o gălăgie de lucruri interesante. Autorul este cea mai bună agenție de turism, având cel mai iscusit ghid posibil, penița lui ascuțită care te va duce prin Lima, Paris, Londra, prin străzile din Tokyo, tocmai până la Madrid. Dar nu vă opriți aici, turul este mult mai mare și extins decât aveți impresia.

Acum c-o să rămâi singurel, poţi profita, şi în felul ăsta n-o să-ţi mai lipsesc atât de mult. Cel puţin recunoaşte că ţi-am dat un subiect de roman. Nu-i aşa, băiete bun?

Scriind, probabil, cea mai internațională carte posibilă, Llosa nu a uitat să contureze fiecare personaj cu o detaliere strașnică :). Chiar dacă te pomenești  Vrei, nu vrei, tu ești prezent în istoria celor 2, ca a 3-a roată la bicicletă, fără să depui mult efort. Domnul Mario Vargas Llosa este direct responsabil de culturalizare, construirea noilor unghiuri de vedere ale relațiilor, aparent obișnuite, care țin, precum pilonii de rezistență ale zgârie-norilor, cele mai complicate construcții și concomitent, nu lasă urmă de prejudecăți. Fascinantă și greoaie lectură în același timp, și nu din cauza cuvintelor intrigante, nu, mai degrabă datorită consistenței hrănitoare a informației, care vine mână în mână cu fiecare propoziție. Și să nu dea Dumnezeu sau alți sfinți să considerați acest aspect ca ceva negativ! Au contraire, prieteni, căpătați un exemplar demn de colecția de cinste a cititorilor înrăiți.

Așa că, șlefuiți-vă cornițele și spor la citit!