Râsul prelungește viața datorită faptului că gândurile și sentimentele noastre pot avea un efect cu adevărat pozitiv și chiar vindecător asupra corpului nostru. Prin urmare, toate emoțiile pozitive și în special, râsul pot vindeca diverse boli, pot face față depresiei și chiar pot întări sistemul imunitar. Ce este terapia prin râs și ce rezultate ne dă aceasta?

Terapia prin râs este denumirea oferită procesului terapeutic de obținere a unor efecte benefice pentru sănătate prin stări emoționale asociate cu amuzamentul. Umorul și râsul s-au dovedit a avea o influență pozitivă asupra sistemului imunitar, nivelului de energie și combaterea stresului. 

Conform sfatulmedicului, terapia prin râs nu are la bază un concept nou, ea a fost menționată încă din timpurile biblice în raport cu vindecarea trupului și a sufletului. Interesul pentru acest tip de terapie a început să crească la nivel global în anii ’70, când jurnalistul, profesorul și scriitorul Norman Cousins a început să povestească în detalii cum și-a ținut sub control „spondilita achilozanta” (o formă de artrită), râzând copios la emisiuni televizate de comedie. Cousins susținea că doar zece minute de amuzament erau suficiente pentru a scăpa de dureri timp de două ore.

Terapia prin râs ajută la curățarea tractului respirator superior și la îmbunătățirea circulației sângelui. Prin urmare, în ceea ce privește efectele pozitive, o sesiune de râs poate fi echivalată cu o plimbare de o oră în pădure. 

Iată care sunt beneficiile râsului: 

  •  reducerea nivelului de hormoni ai stresului în organism;
  • întărirea sistemului imunitar;
  •  relaxarea musculară;
  • ameliorarea durerilor;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • prevenirea și controlul bolilor cardiovasculare;
  • prevenirea și tratarea depresiei;

La nivel mental, terapia prin râs îmbunătățește starea de spirit, combate anxietatea, eliberează psihicul de stres, înlătură teama și crește rezistența psihică. Potrivit woman.ru, terapia prin râs poate avea un efect pozitiv asupra fiziologiei umane. Aceasta fiind folosită activ de psihologi din întreaga lume.

Totuși, beneficiile terapiei prin râs nu se opresc aici. Îți lipsește o odihnă bună? Terapia prin râs pentru doar cinci minute înlocuiește 40 de minute de odihnă. Prin urmare, dacă nu dormi suficient, trebuie doar să râzi și vei simți imediat cum corpul tău este plin de energie.

Nu ai timp pentru cursuri de gimnastică? Atunci râzi! Terapia prin râs ajută la relaxarea a aproape 80 de grupe musculare. Cu terapia prin râs, bătăile inimii cresc, nivelul colesterolului din sânge scade, iar glandele endocrine produc substanțe care ajută la ameliorarea durerilor de cap.

Nu există persoană pe lume care să nu știe să zâmbească și să râdă. Cu toate acestea, oamenii învață să râdă, așa cum învață să meargă sau să vorbească. La trei luni, copilul poate deja nu numai să zâmbească, ci și să râdă. Până la vârsta de șase ani, un copil nu își poate imagina o zi fără râs și poate râde de până la 300 de ori pe zi. Într-adevăr, nu există nimic mai frumos decât râsul unui copil plin de veselie. De-a lungul timpului și datorită influenței oamenilor din jur, o persoană începe să zâmbească și să râdă mai rar, dar, de regulă, tot de cel puțin zece ori pe zi. Lipsa râsului poate duce la dezvoltarea bolilor.

Există multe tipuri de râs, acestea fiind: bun și răuvoitor, vesel și trist, deștept și prost, ironic și bun la inimă, arogant și speriat, modest și cinic. Cu toate acestea, nu toate tipurile de râs pot avea un efect pozitiv asupra sănătății umane.

Nu uita că râsul îți prelungește viața!

Tu știai aceste beneficii a râsului?

Distribuie articolul: