Specialista în psihonutriție militează pentru o analiză minuțioasă a relației cu mâncarea. Mihaela Bilic vine să ne dezvăluie ce înseamnă o anchetă alimentară și care este importanța acesteia în evaluarea și stabilirea unui diagnostic.

Suntem diferiți și respectiv, reacția organismului la un aliment, la un regim de nutriție, reacționează în mod individual la fiecare în parte.

Psihonutriționista Mihaela Bilic a dezvăluit că un rol major în stabilirea unui diagnostic îl are evaluarea obiceiurilor alimentare, atât calitativ cât și cantitativ, iar starea psihologică este un moment care nu poate fi omis. Astfel, psihonutriția este ramura care ajută la stabilirea unui echilibru emoțional și a unei relații sănătoase cu mâncarea.

Iată de ce înainte de a veni cu recomandări, specialista va face obligatoriu o evaluare nutrițională și psihologică.

Ce este o anchetă alimentară și la ce folosește aceasta

„Nouă ni se pare câteodată fie că nu mâncăm, fie că ceea ce noi mâncăm sunt lucruri sănătoase și dietetice. Și atunci din ancheta asta alimentară este cel mai bun prilej, ca să vezi nu numai ce mănâncă, dar și ce crede el despre mâncarea pe care o consumă.

Sunt multe persoane care zic că mănâncă cât mai multe fructe, crezând că este un lucru util, dar specialista afirmă ferm: „Fructele nu sunt prietenii siluetei, cel puțin nu mâncate în exces”, afirmă psihonutriționista.

Cum se stabilește un diagnostic

„Din ancheta alimentară vezi deodată percepția omului față de produsele pe care le consumă și, foarte important, care este stilul lui de viață. Pentru că atunci când îl întrebi despre mâncare, culmea, afli și ce se întâmplă în familie. Acest tip de întrebări sunt baza concluziilor. De ce? Nu sunt doi oameni care fac același lucru și tu, de fapt, nu trebuie să-i spui din exterior ce are de făcut ci să-i corectezi anumite lucruri pe care le credea bune și sănătoase și să explici că eticheta respectivă nu e ce trebuie”, dezvăluie specialista.

Ce înseamnă o feliuță, cât ține o sticlă de ulei în casă?

„Nu venim din exterior și spunem asta trebuie să faci, ci cu el pas cu pas, îi lămurești, o traducere nutrițională, ce anume se întâmplă cu respectivele produse. Câteodată e vorba de ronțăitul dintre mese, care dacă le elimină va slăbi. Câteodată e vorba de cantitate, neapărat trebuie puse întrebări, pentru că ei au tendința să minimalizeze. (…) Suntem ca într-un film cu criminali: punem întrebări până aflăm toate amănuntele

„Noi trebuie să schimbăm aceste idei și să spunem că e normal să mănânci o dată în zi și mănâncă de mai multe ori în zi doar cei cărora le permite silueta”

De asemenea, Mihaela Bilic este convinsă că percepția oamenilor față de cantitatea și calitatea produselor consumate trebuie neapărat „corectată”, aceasta fiind deseori înțeleasă greșit: „E teribil în ce fel metabolismul nostru poate să trăiască cu foarte puțin și din păcate nutriționiștii, atât au băgat în capul oamenilor că trebuie să mâncăm trei mese plus două gustări, ca un copil în creștere, încât oamenii care mănâncă o dată în zi se simt anapoda.

Noi trebuie să schimbăm aceste idei și să spunem că e normal să mănânci o dată în zi și mănâncă de mai multe ori în zi doar cei cărora le permite silueta.”, încheie psihonutriționista Mihaela Bilic pentru EA.md.

Distribuie articolul: