Odată ce îți înțelegi tipul de personalitate îți este ușor să îți dai seama cum sunt ceilalți oameni din jurul tău. Personalitatea ta influențează totul – de la prietenii pe care îi alegi până la candidații pe care îi votezi la alegeri. Cu toate acestea, foarte puțini oameni ajung să petreacă timp gândindu-se la trăsăturile lor de personalitate.

Înțelegerea personalității tale îți poate oferi o perspectivă nu doar asupra punctelor tale țări, ci și asupra celor slabe. De asemenea, te poate ajuta să obții informații despre modul în care te văd alții. Majoritatea psihologilor sunt de părere că există cinci tipuri importante de personalitate. Denumit „Modelul celor cinci factori” (sau Five Factor Model), toată lumea are câte puțin din fiecare.

Iată care sunt acestea:

1. Conștiinciozitatea

Oamenii care ocupă cel mai înalt grad de conștiinciozitate sunt eficienți, bine organizați, atenți și auto-suficienți. EI preferă să planifice lucrurile în avans și luptă să își îndeplinească visuri mărețe. Oamenii care au un nivel de conștiinciozitate mai scăzut îi pot considera pe cei cu această trăsătură de personalitate ca fiind încăpățânați, uneori obsedați de anumite lucruri.

Important. Studiile arată că dacă te căsătorești cu o persoană conștiincioasă îți mărești șansele de succes la locul de muncă. O astfel de personalitate te ajută să îți crești productivitatea și să să obții ce îți dorești.

2. Extraversiune

Oamenii care ocupă cel mai înalt grad de extraversiune își iau energia din activitățile sociale. Sunt vorbareți și plini de viață și se simt confortabil în lumina reflectoarelor. Alții îi pot privi că fiind dominanți și căutători de atenție.

Important. Studiile arată că bărbații care strâng mâna puternic intră în categoria oamenilor cu această personalitate. Totuși, acest lucru nu este valabil și pentru femei.

3. Amabilitate

Cei care au un grad ridicat de amabilitate sunt oameni de încredere, amabili și afectuoși cu cei din jur. Sunt cunoscuți pentru comportamentul lor pro-social și sunt adesea angajați în activități voluntare, altruiste. Alți oameni îi pot privi ca fiind naivi și excesiv de pasivi.

4. Deschiderea către experiențe noi

Oamenii care au grad ridicat de deschidere către experiențe noi sunt cunoscuți că fiind suflete aventuriere, pline de viață, cu o imaginație incredibilă. Sunt curioși și creativi și, de obicei, preferă varietatea în locul rutinelor rigide. Sunt dornici să trăiască experiențe intense, euforice cum ar fi retragerile meditative sau plimbările în străinătate. Alții îi pot privi că fiind imprevizibili și nefocusati.

5. Nesiguranță

Oamenii nesiguri experimentează un grad ridicat de instabilitate emoțională. Ei reacționează destul de dur și au numeroase emoții neplăcute – precum anxietatea sau iritabilitatea. Alțîi îi pot privi că instabili și nesiguri.

Important. Personalitatea rămâne relativ stabilă în timp. Trăsăturile de personalitate ale unui copil de 7 ani sunt susceptibile să prezică o mare parte din comportamentul acestuia ca adult.

Sursa

Distribuie articolul: