Timp de patru zile vom prezenta patru situații dificile de cuplu, în care EA are nevoie de sfatul unui psiholog. Este vorba de o protagonistă, aflată într-o situație delicată, iar sfatul unui psiholog ar fi binevenit. Astfel, prezentăm o situație în care Psihologul răspunde.

Păstărm confidențialitatea celor care au întrebat.

Situație:

„Am avut trei relații în care doar eu am iubit, respectat, apreciat, stăruit, luptat și răbdat. Eu eram cea care curtează și cucerește, nu invers. Repede mă atașam și gata, EL era totul. E clar deja că toți trei m-au părăsit, și foarte simplu, prin sms. Am fost în relații cu genul de bărbați care până a mă întâlni pe mine au dorit să se căsătorească, au vrut copii, și-au răsfățat iubitele și desigur au iubit. Eu în schimb am primit doar replici de la ei de genul «m-am ars destul», nu vreau să mă căsătoresc, nu-s gata să fiu tată. Clar că nu am mai primit nici o floare de la nimeni, fie că e ziua mea de naștere, sau că e 8 Martie. Principalul e că sunt o fată deșteapta, frumoasă, muncesc mult, sunt cuminte, dar ei și-au șters picioarele de bunătatea mea. Toți. Situația se agrava de la o relație la alta. În ultima relație, în genere, vorbea deschis cu alte fete la telefon față de mine, nimic respect față de mine, și unde îmi spunea că așa e el și atât. Am iubit din tot sufletul, dar am primit doar firimituri, și principalul că mă mulțumeam cu ele.

Am suferit mult, și acum sufăr. Nu-mi pot ierta naivitatea, nu-mi pot ierta că am crezut în acei oameni, că i-am acceptat în viața mea. Că dintr-o fată mândră și încrezută m-am transformat în o fată plină de frici și îndoieli. Cred că problema e în mine, dar unde greșesc? Vă mulțumesc anticipat!”

 

Răspuns Psihoterapeut: Recomand să răspundeți la câteva întrebări cu referire la tiparul de partener și nevoi:

1. Ce rol vă asumați în relații (victimă, persecutor sau salvator)?

2. Care este profilul partenerului cu care vă doriți să vă aflați în relație?

3. Cum percepeți granițele emoționale și dacă ați acceptat să vă fie nerespectate, dacă da, de ce ați acceptat?

4. Ce reprezintă o relație pentru dvs. și ce nevoi considerați că ar fi potrivit să vă fie satisfăcute?  Analizând răspunsurile ați putea vedea și motivul din care în trei relații consecutive ați ieșit cu sechelele enunțate mai sus. Dar desigur că ședințele de consiliere ar contribui să vă răspundeți la mai multe neclarități.

Distribuie articolul: