Este perioada sărbătorilor, dar multe persoane nu se pot bucura de acestea, iar motivele lor sunt multe. Unii nu pot fi alături de oamenii dragi, fiind bolnavi sau într-o țară străină, alții au prea multe griji, probleme de rezolvat, cerințe mari de la sine, iar presiunea pe care o simt le cauzează stres și anxietate. Ca să ne îmbunătățim starea de bine, Aurelia Balan ne îndeamnă să luăm o mică pauză, să fim îngăduitori cu sine și să ne acceptăm trăirile. Iată câteva sfaturi prețioase oferite de psihologă.

Este normal să nu vă simțiți bine în momentele dificile.

Mulți oameni simt o stare de anxietate în perioadele de sărbători și pot fi îngrijorați pentru prietenii și familia care se află de multe ori în alte colțuri ale lumii. Este o perioadă dificilă și plină de nesiguranță pentru mulți, însă unora le este mai greu din cauza situației lor personale. Unii dintre noi ne simțim derutați și nesiguri în legătură cu viitorul nostru, sau ne simțim singuri și ne este greu să fim departe de cei dragi. Sunt sentimente normale deoarece niciunul dintre noi nu are puteri supraomenești. Totuși cu pași simpli, îți poți crește starea de bine :

Acceptați-vă trăirile. E normal să aveți o stare de anxietate și de îngrijorare atunci când simțiți că lucrurile scapă de sub control. Încercați să vă relaxați și respirați adânc. Acest lucru ar putea să atenueze sentimentele negative.

Țineți legătura cu ceilalți… fie la telefon, prin mesaje, pe rețelele de socializare, scriind o scrisoare sau… zâmbind vecinilor. Multora ne va fi dor de familie și de prieteni, precum și de activitățile noastre obișnuite. Nu uitați că este vorba de o situație temporară. Este important să rămânem conectați. Luați legătura cu familia și prietenii pentru a le împărtăși gândurile și pentru a discuta.

Fiți îngăduitori cu sine, găsiți timp pentru ceea ce vă face plăcere. Este indicat să vă delectați cu lucrurile care vă fac să zâmbiți și să vă simțiți bine. Pregătiți-vă o băutură caldă, uitați-vă la
un film, citiți o carte, sau dezlegați un joc de cuvinte încrucișate. Încercați să faceți voluntariat, bucuria de a ajuta creează magie.

Nu uitați să mulțumiți! Este important să vă recunoașteți realizările și lucrurile pentru care sunteți recunoscători, oricât de mici ar fi acestea. Țineți un jurnal zilnic al recunoștinței în care să scrieți cel puțin 5 astfel de lucruri în fiecare seară.

Luați o pauză, nu mai ascultați, nu vă mai uitați și nu mai citiți știrile.

Faceți mișcare și găsiți noi metode de a rămâne activi.

Cereți ajutor dacă nu vă simțiți bine. indiferent de experiența prin care treceți, apelați la psiholog.

Sursa: Aurelia Balan