„Dragostea, desprinsă de tărâmul pasiunii și impulsului, devine spiritualizată și se dă pe față prin cuvinte și fapte. Adevărata iubire nu este patima nestăpânită, înfocată și năvalnică. Dimpotrivă, ea este calmă și profundă prin natura ei. Ea are în vedere mai mult decât aparențele (cele exterioare) și este atrasă doar de calități. Este înțeleaptă și cu discernământ, iar devotamentul ei este real și de durată”, spune psihologul Rodica Rudei.

După acest articol, în care le îndemnam pe femei să înțeleagă ce fel de bărbat este alături de ele: Bărbații le scot din minți pe femei. Învață să fii atentă la semne! o cititoare fidelă EA.md ne-a întrebat ce poate face dacă a descoperit că are un astfel de soț, care e narcisist și egoist, însă nu îl poate părăsi deoarece au deja un copil împreună. Am apelat la psihologul de cuplu Rodica Rudei, ca să ne ofere câteva sfaturi pentru a reacționa și acționa corect și în favoarea (păstrării) familiei, a armoniei în acest cuplu. Dacă vă regăsiți și voi, sau dacă aveți pe cineva căruia ați putea să îi relatați aceste tehnici, nu ezitați să le parcurgeți până la capăt:

rodica Rudei

„Acea dragoste care nu are altă temelie decât satisfacerea simțurilor va fi încăpățânată, oarbă și de nestăpânit. Rodica Rudei, psiholog

Cinstea, adevărul și  orice trăsătură nobilă a minții, toate vor fi aduse sub stăpânirea pasiunilor. Persoana care este legata în lanțurile acestei pasiuni oarbe este prea adesea surdă la vocea rațiunii și a conștiinței; nici un argument  sau rugăminte stăruitoare nu o poate determina să vadă nebunia  acestei curse.

Soțul egoist și narcisist nu are un temperament care să aducă seninătate în casa lui. El este mai degrabă ca un nor, și nu ca o rază de lumină. E prea egoist ca să rostească cuvinte de apreciere la adresa membrilor familiei sale, în special la adresa soției pentru care ar trebui sa aibă dragoste și respect; este morocănos, tiran și dictator; cuvintele lui sunt de regulă tăioase.

Soțul și tatăl care este egocentric și tiran nu numai că este nefericit el însuși, însă aruncă tristețe și întunecime asupra tuturor celorlalți din casă. El își va culege roadele când își va vedea soția lipsită de vlagă și bolnăvicioasă, iar pe copiii săi afectați de propriul comportament neadecvat și respingător. Cea mai bună cale de a-i educa pe copii să-și respecte tatăl și mama este de a le da ocazia de a-l vedea pe tata oferind atenții amabile mamei, iar pe mama respectându-l pe tata.

Iubirea nu poate exista mult timp fără a fi exprimată. Sunt mulți care au convingerea că exprimarea iubirii constituie o dovadă de slăbiciune. Dacă impulsurile prietenoase, generoase, sunt respinse, acestea se vestejesc, iar inima se înstrăinează, devine rece. Nu este corect să lăsați inima aceluia de care sunteți legat sa flămânzească după bunătate și gingășie. Fiecare să ofere dragoste, nu să o pretindă. Conștiința că sunteți apreciat constituie un stimul și o satisfacție deosebită.

Fiecare să cedeze cu mulțumire. În căsnicie, bărbații și femeile se poartă uneori precum copiii răi și neascultători. Soțul dorește calea lui, soția calea ei și nici unul nu vrea să cedeze. O asemenea stare nu poate aduce decât cea mai mare nefericire. Nu există posibilitatea de a fi fericiți, dacă amândoi persistă în a face ceea ce le place mereu.

Este nevoie de îngăduință reciprocă. Dacă unul greșește, celălalt va da pe față răbdare,  îngăduință, și nu-l va îndepărta cu răceală. Nici soțul și nici soția nu trebuie să încerce să exercite asupra celuilalt o stăpânire arbitrară. Nu încercați să-l siliți pe celălalt să cedeze dorințelor voastre. Nu puteți face astfel și să vă bucurați încă de dragostea celuilalt.

couplu fericit

Încingeți-vă coapsele minții, apoi stăpâniți-vă gândurile. Gândurile pot fi păzite și disciplinate prin eforturi hotărâte. Gândiți drept și veți aduce la îndeplinire acțiuni drepte. Apoi va trebui sa vă păziți sentimentele, nelăsându-le să zăbovească asupra unor  lucruri nepotrivite.

Iubirea are o putere minunată, căci ea este divină. Răspunsul blând, care „potolește mânia“, dragostea care este „îndelung răbdătoare și plină de bunătate”, mila care acoperă „o sumedenie de păcate“ — o, dacă am învăța aceste lecții, cu ce putere de vindecare ar fi înzestrate viețile noastre! Cât de diferită ar fi viața, iar pământul ar deveni o pregustare a cerului!”, relatează psihologul Rodica Rudei.

Distribuie articolul: